Design of a secondary packaging robotic system
Bir ikincil paketleme robotik sistemi tasarımı
- Tez No: 185969
- Danışmanlar: PROF.DR. SAHİR ARIKAN, PROF.DR. TUNA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: kinci Paketleme, Sistem Benzetimi, Mekanik Modelleme, Tutucu Tasarımı, Secondary Packaging, System Simulation, Mechanical Modeling, Gripper Design
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tüketici malları endüstrisinde robotik sistemlerin kullanımı son yıllarda artısgöstermistir. Ancak, teknik ve ticari nedenlerden dolayı gıda endüstrisi robotteknolojisini diger endüstri dallarının gösterdigi istekle benimsememistir. nsan hızıve esnekligini karsılamaktaki zorluk, gıda ürünlerinin degisken dogası, yükseküretim kapasiteleri, uç eyleyicilerin yetersizligi, adı geçen sistemlerin ilk yatırımmaliyetlerinin yüksekligi ve gıda ürünlerindeki düsük kar oranları robotik sistemlerinbu endüstrideki kullanımını kısıtlamaktadır.Bu tez çalısmasında, robotik sistemlerin gıda endüstrisinde kullanımına bir katkıolarak, bir ikinci paketleme robotik sistemi tasarımlanmıstır. Sistem iki eksenkontrollü bir robot kol ve özel amaçlı bir tutucu olmak üzere iki ana alt sistemdenolusmaktadır. Tez kapsamı dahilinde, alt sistemlerin mekanik ve denetim sistemleritasarımı gerçeklestirilmistir. Tasarım sürecinde alısılagelmis yöntemlerin aksine,günümüz bilgisayar destekli tasarım ve mühendislik araçlarından faydalanılmıstır.
Özet (Çeviri)
The use of robotic systems in consumer goods industry has increased over recentyears. However, food industry has not taken to the robotics technology with the samedesire as in other industries due to technical and commercial reasons. Difficulties inmatching human speed and flexibility, variable nature of food products, highproduction volume rates, lack of appropriate end-effectors, high initial investmentrate of the so-called systems and low margins in food products are still blocking therange of use of robotics in food industry.In this thesis study, as a contribution to the use of robotic systems in food industry, asecondary packaging robotic system is designed. The system is composed of twobasic subsystems: a dual-axis controlled robotic arm and a special-purpose gripper.Mechanical and control systems design of basic subsystems are performed within thescope of the study. During the designing process, instead of using classical designmethods, modern computer-aided design and engineering tools are utilized.