User modeling in mobile environment
Mobil ortamda kullanıcı modelleme
- Tez No: 185970
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ERKMEN, PROF. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kullanıcı modelleme, kullanıcı profillendirme, tavsiye sistemleri, işbirliği filtreleme, evrime dayalı algoritmalar, yapay bağışıklık sistemleri, turistrehberi6, User modeling, User Profiling, Recommender Systems, CollaborativeFiltering, Evolutionary Algorithm, Artificial Immune Systems, Tourist Guide.4
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kullanıcı modelleme ve tavsiye sistemleri kullanan uygulamaların ve e-şirketlerinpopülerliği son günlerde artmaktadır. Turizmde yaşanan gelişmeler ve yarış bilişimşirketlerinin dikkatini çekmektedir. Bu şirketler, turizm sektöründe kullanıcımodelleme ve tavsiye yapan programlar üzerinde çalışmaya başlamışlardır. Bazıkümeleme metodları, komşu methodları ve öğrenen makina algoritmaları, kullanıcışehri gezerken, kullanıcının ilgilerini tahmin etmekte kullanılmaktadır. Bir turistrehberi uygulaması için en ilginç şey tavsiyedir.Tavsiye algoritmaları iki farklı yöntemden oluşur: işbirliği ve içerik-temellifiltreleme. İşbirliği filtreleme algoritmaları benzer ilgi ve özellikteki insanlarabakarken, içerik temelli metodlar tavsiye yapmak için tek bir kullanıcının ilgilerineve özellikleriyle ilgilenmektedir. İki yönteminde avantajları ve dezavantajları vardır,bu sebeple bazen iki yöntem beraber kullanılır. Seçilen metod direct olarak tavsiyekalitesini etkilemektedir, bu sebeple her iki yönteminde avantajlaıı ve dezavantajlarıdikkatlice incelenmiştir.5Konum ve servis tavsiyesi sınıflandırma problemi olarak görülebilir. Yapay sinirağları, genetic algoritmalar, küme parçası optimizasyonu algoritmaları ve yapay siniralgoritmaları gibi biyolojiden etkilenen yapay zeka uygulamaları sınıflandırmaalgoritması gibi kullanılabilirler. İnsanların bağışıklık sistemlerinden esinlenilenyapay bağışıklık sistemleri çok sayıda farklı şablonu sınıflandırabilme yeteneğinesahiptir. Bu tezde bir turist rehberi uygulaması olan ve yapay bağışıklık sisteminikullanan ESGuide uygulaması incelenmiştir. ESGuide uygulaması turistler gezerkenonlara yardım eden bir istemci sunucu uygulamasıdır. ESGuide uygulamasının ikibileşeni vardır: Harita aracı ve tavsiye aracı. Harita aracı kullanıcı haritayıkullanırken kullanıcıya yardım eder. Turistler bölge ve nesneleri gezerkenderecelendirmelidir. Bu derecelendirme istemci sunucu etkileşimiyle, tavsiyearacıyla kullanıcının ilgilendiği bölgeleri ve nesneleri tahmin etmeye çalışır. Turistinbu ytavsiyeyi beğenip beğenmediğini belirtme şansı vardır. Eğer turist tavsiyeyibeğenmezse yeni bir tavsiye oluşturulur ve kullanıcıya gösterilir.
Özet (Çeviri)
The popularity of e-commerce sites and applications that use recommendations anduser modeling is increased recently. The development and contest in tourism callsattention of large-scale IT companies. These companies have started to work onrecommendation systems and user modeling on tourism sector. Some of theclustering methodologies, neighboring methods and machine learning algorithms arecommenced to use for making predictions about tourist?s interests while he/she istraveling around the city. Recommendation ability is the most interesting thing for atourist guide application. Recommender systems are composed of two mainapproaches, collaborative and content-based filtering. Collaborative filteringalgorithms look for people that have similar interests and properties, while content-based filtering methods pay attention to sole user?s interests and properties to makerecommendations. Both of the approaches have advantages and disadvantages, forthat reason sometimes these two approaches are used together. Chosen method3directly affects the recommendation quality, so advantages and disadvantages of bothmethods will be examined carefully.Recommendation of locations or services can be seen as a classification problem.Artificial intelligent systems like neural networks, genetic algorithms, particle swarmoptimization algorithms, artificial immune systems are inspired from natural life andcan be used as classifier systems. Artificial immune system, inspired from humanimmune system, has ability to classify huge numbers of different patterns. In thispaper ESGuide, a tourist guide application that uses artificial immune system isexamined. ESGuide application is a client-server application that helps tourists whilethey are traveling around the city. ESGuide has two components: Map agent andrecommender agent. Map agent helps the tourist while he/she interacts with the citymap. Tourist should rate the locations and items while traveling. Due to these ratingsand client-server interaction, recommender agent tries to predict user interestedplaces and items. Tourist has a chance to state if he/she likes the recommendation ornot. If the tourist does not like the recommendation, new recommendation set iscreated and presented to the user.