Yaratıcı yazma yaklaşımı açısından Türkçe derslerindeki yazma süreçlerinin ve ürünlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of writing processes and products in Turkish courses based on creative writing approach
- Tez No: 186048
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Yazma, Türkçe Öğretimi, Yazma Öğretimi, KompozisyonDeğerlendirme
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Türkçe derslerindeki yazma uygulamalarını veöğrencilerin yazılı anlatım çalışmalarını (kompozisyonları) yaratıcı yazmayaklaşımının özellikleri açısından değerlendirmektir.Nicel ve nitel araştırma stratejilerinin sayıltıları temel alınarakoluşturulan araştırmanın yöntemi, karma (mixed form) bir yapısergilemektedir.Nitel veriler; yaratıcı yazma yaklaşımına uygun olarak düzenlenen birkompozisyon konusuyla ilgili öğrencilerin yazılı anlatım ürünlerinden; nicelveriler ise yaratıcı yazma süreçleri açısından Türkçe derslerindeki yazmauygulamalarını Türkçe öğretmenlerinin ve 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinindeğerlendirilebilmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen 5'li Likert türü birölçekten sağlanmıştır.Yaratıcı yazma yaklaşımının süreç oluşumlarının Türkçe derslerindekiyazma uygulamalarında gerçekleşme düzeyine ilişkin katılımcı görüşleri nicelolarak betimsel istatistikler, t testi ve tek yönlü varyans (One-Way ANOWA)teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veri setleri araştırmacı tarafındanözellikle bu araştırma için geliştirilmiş tümevarımsal içerik analizi tekniğiyleanaliz edilmiştir.Araştırmada nicel sonuçlar olarak: Türkçe derslerindeki uygulamalarınöğrencileri yaratıcı yazıma yöneltebilecek yazmaya hazırlık süreçlerini veyazılanları değerlendirme ve sunma süreçlerini yeterince içermediği; yazmasüreci oluşumlarının daha etkili işlediği ortaya çıkmıştır.Araştırmanın nitel sonuçları olarak da; öğrencilerin, yazılarındadüşünsel yaratıcılık açısından genellikle değişime kapalı ve aktarmacı birdüşünce yapısı sergiledikleri; özdeşim kurma ve faklılık açısından yeterlidüzeyde olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Dilsel yaratıcılık açısından isegenellikle öğrencilerin, yazılarında genel bir anlatım dili, tanım cümleleri, dersverici (öğütleyici) deyişler kullanarak anlatımda kalıplara bağlı kaldıklarıortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
the study presented in this dissertation aimed at evaluating writingpractices in Turkish courses and students? written expression works(compositions) based on traits of creative writing approach.The method of the study, which is formed on the basis of presumptions ofquantitative and qualitative research strategies, exhibit a mixed structure.Qualitative data were obtained from students? written narrative worksabout an essay topic designed in accordance with creative writing approach;where as quantitative data were obtained from responses of both the Turkishteachers and the 6th, 7th, and 8th grade pupils who participated in the writingactivity to evaluate writing activities based on creative writing processes inTurkish courses using a 5-points Likert scale developed by the researcher.Respondents? opinions about the level of meeting expectations of processformations of creative writing approach in writing activities in Turkish courseswere analyzed using descriptive statistics, t-test and one-way ANOVAtechniques. Qualitative data set was analyzed with the inductive contentanalysis technique which was specifically developed by the researcher for thisstudy.Inferences drawn out of the quantitative results of the study are: a) writingactivities in Turkish classes do not include preparing to writing, writing process,evaluation of writing products, and presentation that could direct student tocreative writing; b) on the other hand, writing process formations works better.Qualitative results of the study suggest that the students, in general,exhibited close-minded, quoting way of thinking in creative ideas; it wasconcluded that they were inadequate in generating empathy and divergentthinking. In terms of linguistic creativity, it was observed that the majority ofstudents used a general expression language, definition sentences, andadvisory sayings.Key WordsCreative Writing, Turkish Teaching, Writing Teaching, Evaluating Writing