Finansal yenilikler ve ekonomik etkileri
Financial innovations and economic effects
  1. Tez No: 186147
  2. Yazar: ÖZLEM YARDIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN BEDESTENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal yenilikler, finansal sistem, finansal yapıda değişim, TürkiyeII, Financial Innovations, Financial System, Transformation ofFinancial Structure, Turkey.IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET ÖZLEM YARDIMÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİFİNANSAL YENİLİKLER VEEKONOMİK ETKİLERİÖZLEM YARDIMKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİKTİSAT ANABİLİM DALIDANIŞMAN : Prof. Dr. H. ÇETİN BEDESTENCİYıl: 2005, Sayfa: 1033.1.1.1.1.3.1.1.1.2. Jüri: Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ: Doç. Dr. Muhsin KAR: Doç. Dr. İsmail BAKANFinansal yenilik olgusu, kökeni daha eskilere dayanmakla birlikte, son yirmibeşyıldır akademisyenler arsında sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Yapılan farklıfinansal yenilik tanımları, nelerin yenilik olarak kabul edilip edilmeyeceğinin tahmininigüçleştirirken, finansal yeniliklerin etkileri ile ilgili tartışmaları da karmaşık halegetirmiştir.1970'li yıllarda, özellikle Bretton Woods sisteminin çökmesi ile finansal alandabaşlayan gelişme süreci, 1980'li yıllarda hız kazanarak, günümüze kadar devam etmiştir.Yaşanan bu gelişmelerin, bundan sonra da özellikle teknolojik gelişmelerin desteği ile,süreceği de açıkça görülen bir gerçektir. Dünyada başlayan liberalleşme hareketlerisonucunda, sermaye hareketliliğinin artması, ulusal ve uluslar arası alanda yatırımlarıriskli hale getirmiştir. Bu riskleri azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak arzusu, yenifinansal ürünlerin ortaya çıkmasını teşvik etmiştir. Ortaya çıkan finansal yenilikler, riskiazaltıp, maliyet avantajları sağlayarak, finansal piyasalarda karlılığın artmasına dayardımcı olmuştur.Finansal alanda yaşanan bu gelişmeler, ülkelerin ekonomi politikalarını da etkilemişve ülkelerin, birbirlerine yakın ekonomi politikaları izlemelerine neden olmuştur.Bu tezin amacı, özellikle 1980'li yıllarda hız kazan finansal yenilik sürecinin,ekonomiler üzerinde yaratabileceği olası etkileri açıklamak ve bu konuda literatürde varIÖZET ÖZLEM YARDIMolan eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda, finansal sistem veekonomik göstergeler arasındaki ilişkinin konuya açıklık getireceği düşünülerek, finansalsistemin gelişimi, yapısı, işleyişi, finansal yenilikleri ortaya çıkaran nedenler ve finansalyeniliklerin türleri de incelenmiştir.Yapılan literatür çalışması sonucunda, finansal yeniliklerin ekonomik etkileri ileilgili çalışmaların yetersiz olduğu gözlemlenmiştir. Konunun çok yeni olması ve yeniliklerinsürekli olarak farklı biçimlerde ortaya çıkması, bunun en önemli nedenidir. Kesin bir görüşolmamasına karşın, finansal yeniliklerin piyasaların gelişimine olumlu katkıları olduğuancak, yenilik sürecinin para arzı ve talebi üzerinde yarattığı belirsizlik nedeniyle, paraotoritelerinin karar alma sürecini etkileyerek, para politikalarında belirsizliğe nedenolduğu sonucuna ulaşılmıştır.Türkiye'de ise, finansal yenilikler, yeterince kullanılmamaktadır. Finansal sistemingelişimini, tam olarak tamamlayamadığı düşünülürse, yeniliklerin uygulanması ile ilgilidüzenlemelerin kısa sürede tamamlanması ve bu süreçte Merkez Bankası'nın, parapolitikaları ile ilgili çeşitli düzenlemeleri yapması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZLEM YARDIMABSTRACTMA ThesisFINANCIAL INNOVATIONS ANDECONOMIC EFFECTSDEPARTMENT OF ECONOMYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMSupervisor : Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİYear:2005, Pages:Jury : Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ: Assoc. Prof. Dr. Muhsin KAR: Assoc. Prof. Dr. İsmail BAKANAlthough the issue of financial innovation goes back to the earlier times, lasttwenty five years it has become a frequently discussed topic among the academics.The different definition of financial innovations, on the one hand, make difficult whatshould be regarded as financial innovations and, on the other, complicate thediscussions about the impacts of financial innovations.Progress in the financial area, especially after the collapse of the BrettoonWoods system in the early 1970s, increased in the 1980s and has continued untiltoday. It is a fact that these developments will continue especially with the help oftechnological progress in the future. As a result of liberalizations movements in theworld, the capital mobility increases the risk of national and internationalinvestments. The desire of minimization or completely elimination of these risksencourages the emergence of new financial products. These new financial innovationsdecrease the risks, create costs advantages and help to increase the profits in thefinancial markets.These developments in the financial area have influenced the economic policiesin many countries and have caused to implement similar economic policies.The aim of this thesis is to examine the possible impacts of financial innovationprocess, especially increased in the 1980s, on the economy and to contribute theexisting literature which has long neglected this area. In this vein, progress, structureand functions of financial system, reasons of the emergence of financial innovationsIIIABSTRACT ÖZLEM YARDIMand types of the financial innovations are investigated in a broader framework inwhich the relationship between financial system and economic indicators is regardedto bring about new insights into the topic.As a result of the literature survey, it has been seen that there is a lack of studyconcerning the impacts of financial innovations on the economy. Being a quite newsubject and emergence of financial innovations continuously in different forms aremost important reasons fort his. Although there is not a firm decision, financialinnovations contributes positively to the developments of the markets. However,innovation process creates uncertainty on the money supply and demand, influencesthe decision making process of the monetary authorities and results in uncertainty inmonetary policies.In Turkey, financial innovations have not been sufficiently used. As far as thefragmented structure of the financial system is concerned, in order to utilize theoutcomes of financial innovations, the legal and regulatory arrangements should bedone as quickly as possible and, in this process, the Central Bank should do certainarrangements about the monetary policies.