İleri üretim teknolojileri yönetimi: Matesa A. Ş.'de yapılan karşılaştırmalı bir araştırma
Advanced production technologies management: The comparative an investigation in Matesa A. Ş.
  1. Tez No: 186148
  2. Yazar: BUKET ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUSRET GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Textile and Textile Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yarn technology, Advanced Productionii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZLER ÜRET M TEKNOLOJ LER YÖNET M :MATESA A.Ş.' DE YAPILANKARŞILAŞTIRMALI B R ARAŞTIRMABUKET ÇELEBK.S.Ü.SOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIDANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Nusret GÖKSUYıl: 2005 Sayfa: 117Jüri: Yrd. Doç. Dr. Nusret GÖKSUYrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞLIYANYrd. Doç. Dr. Sami TABANSon yıllarda tekstil sektöründe Türkiye genelinde parlak dönemler yerini sıkıntılıve zor zamanlara bırakmıştır. Bu durum ülkemizin lokomotif sektörü olan Tekstilişverenleri ve çalışanları için sıkıntı yaratmaktadır. Dış pazarlarda büyük paya sahip,düşük maliyet ile üretim yapan ülkeler ile rekabet edebilmemiz için teknolojiyatırımlarının ne kadar önemli olduğu ve mevcut durumu ne şekilde etkilediğini ifadeetmek bu çalışmada amaçlanmıştır.Daha birkaç yıl önce dünya genelinde kullanılan makine teknolojisinin 2003yılında makine firmalarının yapmış olduğu atak ile, özellikle iş gücü ve esneklikkonusunda çok büyük farklar oluşturduğu, bu çalışmada net olarak görülmektedir.Matesa A.Ş.' de yapılan 1998 model Ring plik Tesisi ile 2003 model Ring plikTesisi karşılaştırması sonucunda 2003 model olan tesisin 1998 model olana oranla çokdaha esnek olduğu, bakım ve işçilik maliyetlerinin minimize edildiği görülmektedir.Aynı zamanda leri Üretim ile malat / Kurumsal Kaynak Planlamasıprojelerinin işletmelere ne tür faydalar sağlayacağı ve hangi zorlukları birlikteliğindegetireceği açıklanmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelime: plik teknolojisi, leri malati
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMBE ThesisADVANCED PRODUCTION TECHNOLOGIES MANAGEMENT: THECOMPARATIVE AN INVESTIGATION IN MATESA A.Ş.BUKET ÇELEBDEPARTMENT OF BUSINESS ADMINSTRATION INSTITUTE OFSOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAS SÜTÇÜ MAMSUPERVISOR:Asst. Prof. Dr. Nusret GÖKSUYear: 2005 Pages: 117Jury: Asst. Prof. Dr. Nusret GÖKSUAsst. Prof. Dr. Mustafa TAŞLIYANAsst. Prof. Dr. Sami TABANGenerally in Turkey, in last years, troubled and difficult periods took the placeof bright periods in textile sector. This situation annoys employers and workers oftextile, which is the locomotive sector of the our country.The purpose of this study, importance of technology investment and its effectson present situation for rivaling with countries which have large portion in markets andlow production costs.This study shows us because of the rash of the machine companies in 2003,machinery technology, which have been used in all over the world until last a few years,has large differences, especially labour force and flexibility.As a result of the comparison between 1998 model Spinning Mill Foundationand 2003 model Spinning Mill Foundation, in Matesa A.Ş., the new foundation is moreflexible, and has minumum caring and workmanship costs in proportion to oldfoundation.At the same time, advantage and difficulties of Advanced ProductionTechnologies and Manufacturing / Enterprise Resources Planning projects, which arenot common as much as expectations, for companies explained in this study.