Impact of peer revision on second language writing
Öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözden geçirmesinin (peer revision) yabancı dilde yazmaya etkisi
  1. Tez No: 186182
  2. Yazar: BURCU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. JOHANNES ECKERTH, DR. CHARLOTTE BASHAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözdengeçirmesi, Bireysel gözden geçirme, Peer revision, Individual revision
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, öğretmenin geribildirimine bir destek olarak, öğrencilerinbirbirlerinin kompozisyonlarını gözden geçirmesinin (peer revision) özelliklerini veyabancı dilde yazmaya etkisini araştırmıştır. Öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarınıgözden geçirmeleri, bireysel gözden geçirmeyle (individual revision) karşılaştırılmış vebu öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözden geçirmelerinin genel yararınıdaha kontrollü bir şekilde çözümlemeye olanak sağlamıştır. Çalışma, Orta Doğu TeknikÜniversitesinde gerçekleştirilmiştir.Veriler öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözden geçirme süreci vesesli düşünme protokolleri (TAPs) yoluyla toplanmıştır. Çalışmaya katılan örnek grup,kompozisyon dersine kayıtlı ileri dil seviyesindeki 10 öğrencidir. Veriler kalitatif vekantitatif olarak incelenmiştir. ncelemede, öğrencilerin diyalogları sırasındabaşvurdukları yollar belirlenmiştir. Öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözdengeçirme süreci ile bireysel gözden geçirme sürecinden önce ve sonra yazılan ilk ve ikincitaslak kompozisyonlar karşılaştırılmıştır. Öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarınıgözden geçirmeleri ile bireysel gözden geçirmeleri süreç olarak da karşılaştırılmıştır.Araştırmacı kompozisyonlarda kendi yaptığı değişiklikleri, ortak olarak yapılan (peerrevision) değişikliklerle ve bireysel değişiklerle de karşılaştırmıştır. Kompozisyonlardokuz başlık altında incelenmiştir: kelime kullanımı, dil bilgisi, imla, ekler (kelimeoluşumu), cümle yapısı, ilgeçler, noktalama, fikirlerin birbirine uyumu ve kompozisyondüzeni.Sonuçlar göstermiştir ki, öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözdengeçirmesi, ikinci taslak kompozisyonlarda başarılı değişiklikler olup olmaması gözealınmaksızın olumlu bir aktivitedir. Öğrenciler kompozisyonlarında sekiz konuda büyükdeğişiklikler yapmışlardır. Öğrencilerin birbirlerinin kompozisyonlarını gözden geçirmesürecine dahil olan katılımcılar, bireysel gözden geçirme sürecine göre ikinci taslakkompozisyonlarında daha fazla değişiklik yapmışlardır. Verilere göre, öğrencilerinkompozisyonları konusunda birbirlerine yararlı yorum sağlama yeteneği olabilir ve busüreç sonunda, öğrenciler dil konusunda yeni şeyler öğrenebilirler.
Özet (Çeviri)
This study investigates the characteristics and effectiveness of peer revision onsecond language writing as an aid to teacher feedback. It compares peer revision with theindividual revision, helping analyze the former in a more controlled way in terms of itsgeneral usefulness. The study was conducted at Middle East Technical University.The data was collected through peer revision processes, in which peers reviewedeach other?s writing, and through think-aloud protocols, which involve studentsreviewing their own writing. The participants were 10 advanced level students enrolled ina composition class. Qualitative and quantitative data analysis techniques were employedin the analysis and the type of interaction among the peers was identified. First andsecond drafts written before and after the peer revision and before and after the individualrevision were compared. The processes of peer and individual revision were alsocompared. Additionally, the researcher proposed changes in essays and compared themwith peer-proposed changes and individual changes. The texts were compared withrespect to nine categories: vocabulary, grammar, spelling, punctuation, morphology,syntax, preposition, correlation of ideas, and organization.The results indicate that peer revision is a worthwhile activity regardless ofwhether it leads to highly successful revisions. Texts showed notable differences in eightcategories. When students were included in peer revision, they made more changes thanthey did in individual revisions. The data showed that peers do have the competence toprovide useful comments on each other?s writing, and that peer revision can lead tolanguage learning.