The role of task design in students' L2 speech production
Göreve dayalı aktivite dizaynının öğrencilerin ikinci dil üretimindeki rolü
- Tez No: 186181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JOHANNES ECKERTH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göreve dayalı aktivite, göreve dayalı aktivite dizaynı, göreve dayalı aktivite özellikleri, göreve dayalı aktivite uygulaması, Task, task design, task features, task implementation factors
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı özelliklere sahip farklı görev tiplerinin-kararverme, problem çözme ve planlama zamanı verilmiş rol yapma-Celal BayarÜniversitesi Hazırlık Okulu'ndaki sekiz öğrencinin sözlü performansları üzerindekietkisini;doğru, akıcı, ve karmaşık dil kullanımı açısından incelemektir.Kayıt yoluyla toplanan veriler, araştırmacı tarafından hem nitel hem de nicelincelemeye tabi tutuldu. Doğru, akıcı ve karmaşık dil kullanımını ölçmek için, üçfarklı ölçüt belirlendi. Her yüz kelimedeki hata, öğrencinin kendi kendini düzeltmesayısı, ve çoğul eklerinin hedef dildeki şekliyle kullanımı; doğru dil kullanımınınölçüsü olarak kullanıldı. Öğrencilerin kendilerini tekrarlama, söylediklerini yenidenoluşturma,ve tümceye yanlış başlama sayıları akıcı dil kullanımını ölçmek içinkullanıldı. Son olarak, karmaşık dil kullanımı ise, ikincil yan tümce , bağlaç vevarsayım ifadelerinin kullanım sıklığının ölçüt olarak kullanılmasıyla belirlendi.Nicel veriler için, öğrencilerin dil kodlamalarından elde edilen sayısal veriler sıklıkve yüzdelik oranda hesaplandı.Elde edilen sonuçlar, konusu öğrencilere tanıdık gelmeyen ve planlamazamanı verilmeyen birinci göreve dayalı aktivitenin (karar verme aktivitesi) dahakarmaşık dil üretimine yol açtığını; belirli bir problemle konusu öğrencilere tanıdıkgelen ikinci göreve dayalı aktivitenin (problem çözme aktivitesi), diğer yandan, dahadoğru dil üretimine teşvik ettiğini, ve öğrencilere on dakika planlama zamanı verilenüçüncü rol yapma aktivitesinin ise daha akıcı dil üretimine yol açtığını gösterdi.Bulgular, çalışmaya katılanların konuşma örneklerinde iki farklı dil değişiminedikkat çekti. Birincisi doğru ve karmaşık dil kullanımı arasında, ikinci ise akıcı vekarmaşık dil kullanımı arasında meydana gelmiştir.Bu çalışmanın sonuçları, yabancı dil öğretmenlerinin dikkatini, göreve dayalısözlü aktivitelerin dizaynına ve bunun önemine çekebilir. Bu sayede, yabancı dilöğretmenleri öğrencilerin sözlü dil üretimlerini başarılı bir şekildedeğerlendirebilirler.
Özet (Çeviri)
The main objective of the present study is to investigate the impact ofdifferent task types with different task features-a decision making task, a problemsolving task and a role play with planning time-have upon eight L2 learners? oralperformance, in terms of accuracy, fluency, and complexity at Preparatory School ofCelal Bayar University.The data gathered by audio recording, were submitted to both qualitative andquantitative analysis by the researcher. In order to measure accuracy, fluency andcomplexity, three different criteria were decided on. Errors per a hundred words, thenumber of self-corrections and target-like use of plurals were used as measures ofaccuracy. The number of repetitions, reformulations and false starts were used inorder to measure fluency. Lastly, complexity was measured by using amount ofsubordination, frequency of conjunctions and hypothesizing statements. In terms ofquantitative data, the numerical data obtained from transcriptions were computed asfrequencies and percentages.Results revealed that task 1, a decision making task (a convergent task) whosetopic was not familiar to the students and no planning time was given to theparticipants, yielded more complex speech. Task 2, a problem solving task (aconvergent task) with a specific problem and in which the topic was familiar to thestudents , on the other hand, fostered more accurate speech. Task 3, a role play inwhich the participants were given 10 minutes planning time, yielded more fluentspeech. Findings revealed the existence of two trade-offs operating in theparticipants? speech samples. The first trade-off is that between accuracy andcomplexity, whereas the second trade-off is that between fluency and complexity.The results from the present study may call teachers?attention to the value ofthe design of oral task, so that teachers can evaluate learners? oral productionsuccessfully.