Analysis of credit default swaps in Turkey
Kredi Temerrüt takasları Türkiye analizi
  1. Tez No: 186352
  2. Yazar: İLKER ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA OĞUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: credit default swaps, credit risk, credit derivatives, Kredi temerrüt takasları, kredi riski, kredi türevleri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
This thesis contributes to the literature mainly in two areas. Firstly,it is an investigation of applications of credit default swaps in Turkey, which are becoming increasingly important and growing rapidly in terms of number of applications in world financial markets. For this, we have studied balance sheets of firms and financial institutions and interviewed with Turkish commercial banks. We have also examined credit default swap contracts that are undertaken by Turkish banks. So, we have aimed to learn about applications of credit default swaps in our country. Then, we have examined the data of Turkish credit default swaps and Treasury bonds for the last 4-5 years and we have studied the correlations between these assets with each other and economic situation. In the second part, we have adapted some credit default swap studies for other emerging markets to Turkey. We wanted to investigate whether Turkish credit default swaps were overpriced or not. Finally, based on our findings, we have calculated default risk of Turkey in the following five years.
Özet (Çeviri)
Bu tezde temel olarak iki çalışma yapılmıştır. Öncelikle son yıllarda önemi ve kullanımı tüm dünyada giderek artan kredi temerrüt takaslarının Türkiye'deki kullanımı ve uygulamaları araştırılmıştır. Bunun için, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına üye firmaların dönem sonu bilânçoları incelenmiş; ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren özel sermayeli ticari bankalar nezdinde araştırma yapılmış, Türkiye'de yer verilen kredi temerrüt takas sözleşmeleri incelenmiştir. Böylece, kredi temerrüt takaslarına ülkemizde bugüne kadar hangi amaçlarla yer verildiği araştırılmıştır. Diğer yandan, Türk kredi temerrüt takaslarının ve Türk hazine bonolarının son 3–4 yıllık verileri incelenmiş, belirtilen kıymetlerin birbirleri ile ve ekonomik gelişmelerle olan bağlılaşımları incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci kısmında, gelişmekte olan ülke piyasaları için yapılmış olan çalışmalar Türkiye'ye uyarlanmış, 03.10.2005 – 05.12.2005 dönemine ilişkin kredi temerrüt takası fiyatlarının teorik olarak olması gerekenden yüksek olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Son olarak da bu aşamaya kadar elde edilmiş olan verilerin ışığında Türkiye'nin önümüzdeki beş yıl içerisinde borçlarını zamanında ödeyememesi olasılığı hesaplanmaya çalışılmıştır.