Ulusal eğitime destek kampanyası isimli eğitim programının değerlendirilmesi
Evaluation of the educational program which is called national education support campain
- Tez No: 186411
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF GÜRCAN ÜLTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Egitime Destek Kampanyası, Yetiskin egitimi, Andragoji, Campaign to Support the National Education, Adult Education, Andragogy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu arastırmanın temel amacı, Mersin Halk Egitim Merkezi bünyesinde ?Ulusal Egitime Destek Kampanyası? çerçevesinde sürdürülen okuma-yazma ve sanayi makineleri kullanımı isimli ögretim programının degerlendirmesini yapmak; kursiyer, mezun ve kurslarda görev alan ögretmen görüslerine dayalı olarak, egitim programının basarısını tespit etmektir. Kursiyerlerin 14-23 yas grubunda bulundugu; kursiyerlerin yarıdan fazlasının ilçe merkezinde dogdugu, geriye kalanların digerlerinin de il merkezinde dogdugu görülmektedir. Kursiyerlerin bir kısmı üç ve daha fazla çocuga sahiptir. Çocukların bakımı için proje kapsamında yürütülen anaokulu uygulaması kursiyerlerin yükünü hafifletmistir. Bu durum ise kursa katılımı önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. Kursiyerler Sanayi makineleri kullanımı, okuma-yazma ve hesap yapma becerileriyle yakından iliskili görünen davranısların büyük bir bölümünü günlük yasamlarında gösterebilmektedirler. Serbest Bölge'de kendilerine saglanan islere girmeyen mezunlar evlerine yakın tekstil atölyelerinde çalısmaya baslamıslardır. Bu bulgular, kadınların, egitimsizlik, issizlik ve toplumsal baskı olgusuyla karsı karsıya bulundukları konusunda ciddi ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the curriculum called literacy and usage of industry machines that is applied in the border of ?The Campain to Support the National Education? in Mersin and determining the success of the course based on the ideas of learners, graduates and the teachers who are working at the course. It is seen that the learners are between 14-23 years old, more than half of them were born in rural areas and the rest of them were born in urban areas. Some of the learners have three or more children. In the project the preschool that is used for looking after their children gave them a hand. This situation is an element affecting the attendance of learners mostly. They are able to use most of the behaviours related to the skills of usage of industry machines, literacy and calculation in their daily lives. The graduates who didn?t work in Free Zone have started to work in textile workshops closer to their home. These findings present important clues on the subject of women are face to face with the facts on uneducating, unemployment and social pressure phenomen.