Hz.Peygamber dönemindeki teşri faaliyetlerinin tekamül süreci
The ımprovement process regarding the legislation activities in the period of Prophet Mohammed
  1. Tez No: 186436
  2. Yazar: EMİN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Gelişme, HukukiGelişme, Teşri, Ahkâm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHz. Peygamber Dönemi Teşri Faaliyetlerinin Tekâmül SüreciEmin ERDEMDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTemel slam Bilimleri Anabilim DalıSosyal hayat içerisinde yaşamak zorunda olan insan, bu yönüylediğer canlılardan farklılık göstermektedir. Hukukun ana gayesi olantoplumda adaletin sağlanarak bir düzenin oluşturulması, insanların ilkdevirlerinden beri var olan bir mücadeleli süreçtir.slâmiyet'ten önceki bedevû Araplar arasında da belli bir düzeninsağlanması için bir takım kurallar vardı. Toplum hayatını devamettirmenin vazgeçilmez unsuru olan hukuk düzeni cahiliye dönemiArapları arasında da beşerû düzenlemelerle de olsa mevcuttu. Daha çokgöçebe bir hayat tarzını benimsemiş olan devrin müşrik Arapları kendiyaşam kültürlerine paralel olarak ilkel hukuk düzenlerini oluşturmuşlardı.Hz. Peygamber döneminde Kur'an-ı Kerûm nazil olmaya başlayıncaeski Arapların yaşantıları ile ilgili genel uygulamalara da atıfdabulunmuştur. Gelen hukukû ayetler neticesinde ahkâm oluşmakta vedönemin insanlarının örf ve adetleri doğrultusunda da şekillenmekteydi.slâm'ın uygun bulduğu uygulamalar devam ettirilmek suretiyle sonrakinesillere aktarılması sağlanıyordu.slâm, Hz. Peygamber ile birlikte kendisinin mensubu bulunduğutopluma karşı şu şekilde bir teşrû süreci işletmiştir: Ya eski uygulamaaynen alınmış ya ıslah edilerek alınmış ya reddedilmiş ya da farklı biruygulama bizzat başlatılmıştır. Kur'ân-ı Kerûm'deki genel ahkâmınoluşum aşaması yukarıda sayılan bu dört evreden birine uyumgöstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Thesis of MasterThe Improvement Process Regarding The Legislation Activities in ThePeriod of Prophet MohammedEmin ERDEMDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Fundamental Islamic SciencesHuman that has to be lived in a social life is different from the otherliving creatures in this respect. The social order provided by justice isthe main object of law and has been rather struggling since thebeginning.Before Islam some regulations were on work to establish socialorder in the nomadic Arab tribes. Law order that is indispensable forsustaining social life was in effect in the Arabic communities during theIgnorance Period even if it was just a human organisation. Pagan Arabsthat adopted nomadic way of life had already formed their own juridicalorganisations together with their own cultures.The Quran that descended in the period of Prophet Mohammedtouches on some regulations in respect with the ancient Arabic way oflife. The gists of laws began to be formed on the base of the legal versesand to take root in the direction of the people?s ordinary usage. Thepractices which were approved and sustained by Islam have beentransfered into the following generations.Islam put legislation into practice in the following way: Either theolder practice was adopted exactly or in reformed form; or it wasdeclined and a different practice was put into effect. The gists of laws inthe Quran came into line with one of the abovementioned phases.Key World: 1) The Period of Prophet Mohammed, 2) Social Improvement,3) Juridical Improvement, 4) Legislation, 5) Gists of Laws