Osmanlı sultanlarının kullandıkları ünvan ve lakapların Türk devlet ve toplum anlayışı ile ilişkisi
The titles of rank and nicknames used by Ottoman sultans and these relationship with Turkish state and society perception
- Tez No: 186482
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Toplum, Unvan, Lakap, State, Society, Tittle of rank, Nickname
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Türkler tarihleri boyunca büyük-küçük pek çok devlet kurmaya muktedir olmuşlardır.Kurdukları bu devletler, başarılarla devam eden bir süreç takip etmiş ve bundan daönemlisi giriştiği faaliyetlerle kendisinden söz ettirerek isimlerini duyurmuşlardır. Hiçşüphesiz bu başarıları mümkün kılan en büyük etken de Türk devlet anlayışı olmuştur.Türk devlet anlayışının temelinde, hâkimiyeti kesinlikle elden bırakmamak, ülketopraklarını şartlar ne olursa olsun her zaman korumak ve bu ikisinin gerçekleşmesi içinde mükemmel işleyen bir teşkilât anlayışı geliştirmek yatmıştır. Böyle işleyen birmekanizma sayesinde, devamlılık gösteren Türk devletleri, bir zincirin halkaları gibibirbirine bağlı bir şekilde günümüze kadar gelebilmiştir. Bundan başka bu devletler,sadece mevcudiyetini muhafaza edip günümüze ulaşmamış, aynı zamanda sahip olduğubütün kültürel değerleri de beraberinde getirmiştir. Türk devlet anlayışını bütünleyen veişleyişini kolaylaştıran bir diğer unsur da, Türk toplum anlayışıdır. Türk toplum anlayışıda tarih boyunca kurulmuş olan diğer devletlerin toplum anlayışından farklı bir yapıarzetmiştir.Türk devlet ve toplum anlayışının en önemli kişisi, milleti ve devleti kendi şahsındabütünleştiren Türk hükümdarıydı. Osmanlı padişahları, tarih boyunca kurulmuş Türkdevletlerinin hükümdarlarının unvan ve lakaplarını da kullanmışlardır. Olayı bu açıdandeğerlendirdiğimizde yine mütecanis bir yapı göze çarpmaktadır. Tabii ki, Osmanlıpadişahlarının kullandıkları unvan ve lakaplarda, sadece dinin ve o dönemde münasebetiçerisinde bulunulan İslâm devletlerinin etkisi olmamış, aynı zamanda kendilerinin hemkarakteristik, hem de fiziksel özellikleri, unvan ve lakaplarının belirlenmesinde büyükrol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Turks have been able to establish lots of states throughout its history. These statesfounded by Turks have followed a process full of successes and even more importantthan this is the fact that it has made its name known all over the world through the actsit has attempted. There is no doubt that the most important factor making all thesesuccesses possible is the understanding of the Turkish State. The basic point of theTurkish State understanding has been these ideas; never leave the sovereignty, alwayskeep the land of the state in hand whatever the situations are, and to set up anorganization to make these two to work in harmony. Thanks to such an organization,Turkish states, which have survived up to now, have always taken part in the scene ofthe history like the rings of a chain. What?s more, not only have these states tried tokeep their existence up to now, but they have brought all the cultural values together aswell.Another factor completing the Turkish State understanding and helping it workproperly is the Turkish Society Understanding. The Turkish Society Understanding hasnot shown any differences from the other Turkish States which have been establishedthroughout the history, for a structure without a class has always helped Turkish Statedevelop.Ottoman Sultans also used titles of rank and nicknames of the Turkish states establishedthroughout the history. Considering the issue from this perspective, a homogeneousstructure strikes to eyes again. Of course, on the titles of rank and nicknames used byOttoman Sultans, there were not only the effects of the religion and Islamic states beingconnected with, but also their characteristic as well physical aspects had a big role onthe formation process of these titles and nicknames.