Kriz sürecindeki işletmelerde örgütsel küçülme (Downsizing) uygulamaları ve Kayseri ilinde bir araştırma
Organizational downsizing applications in anterprises in crisis process and a research in Kayseri
  1. Tez No: 186483
  2. Yazar: KIYMET AKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, örgütsel küçülme (downsizing), Crisis, organizational downsizing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Globalleşen dünyada iş hayatı, rekabet koşulları, pazar, müşterilerin tercihleri, hızlıteknolojik değişimler özellikle de 1990'lardan sonra büyük değişikliklere uğramıştır. Busüreç o kadar uzun sürmüş ve işletmeler üzerinde kalıcı izler bırakmıştır ki çoğu zaman krizboyutunda değerlendirilmiştir. Arz talep dengesinin bozulması ile ortaya çıkan ve yıkıcı birboyut kazanan rekabet sürecinde işletmeler ayakta kalabilmek ve varlıklarını sürdürebilmekiçin yeni stratejik alternatiflere yönelerek, yönetim anlayışlarını değiştirmek zorundakalmışlardır. Günümüzde uygulanan bu yeni yönetim tekniklerinden birisi de küçülmestratejisidir.Örgütsel küçülme; örgüt esnekliğini, etkinliğini ve rekabet gücünü arttırmak amacıyla,fiziksel, insan kaynakları ve örgüt sistemini bir bütün olarak ele alan ve bu kaynaklardaplanlı bir azaltmayı içeren stratejik bir süreçtir.Bu tez çalışmasının amacı; örgütsel küçülmeyi teorik olarak incelemek ve krizdenetkilenmiş işletmelerdeki örgütsel küçülme uygulamaları, kullanılan stratejiler, işletmelerinönem verdiği hedefler ve bu hedeflere ulaşma düzeyleri ile örgütsel küçülme planı yapıpyapmadıklarını araştırmaktır. Ayrıca örgütsel küçülme sırasında uyguladıkları politikalarınteoriyle uyumlu olup olmadığını tespit etmektir.Araştırmadan elde edilen sonuca göre Kayseri'de faaliyet gösteren krize maruz kalmışişletmelerin ilk sırada tercih ettikleri örgütsel küçülme stratejilerinin başında çalışan sayısınıazaltma gelmektedir. Örgütsel küçülmeye giden bu işletmeler en çok kârlılıkla ilgilihedeflerine önem verirken, ikinci sırada müşterilerle ilgili hedeflerine önem vermişler ve buhedeflerine ulaşmışlardır.İşletmelerin küçülmeye gitmeden önce hazırladıkları planlar incelendiğinde hukukimevzuatın sınırlamalarına daha çok dikkat ettikleri görülmektedir.Örgütsel küçülmeye giden işletmeler insan kaynakları yönetimine önem vererek hem iççevre, hem de dış çevre arasında karşılıklı güvenin kurulmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Business life, competition circumstances, market, customer preferences and rapidtechnological developments in the globalizing world have showed great changes especiallyafter 1990s. This process was so long that left so many permanent marks on the enterprisesthat it was often evaluated to the extent of crisis. Business enterprises had to modify theirway of understanding of management by directing their way to new alternative strategies inorder to survive and maintain their existence in the process of competition which came outdue to the imbalance between supply and demand and became devastating. One of thosenew techniques applied in today is the strategy of downsizing.Organizational Downsizing is a strategic process which considers physical and humansources and organizational system together, and includes a planned decrease in thoseresources in order to enhance the organization?s flexibility, effectiveness and power ofcompetition.The aim of this thesis study is to specify the applications of downsizing in organizationswhich underwent crisis, the strategies they used and the goals attributed with high priorityand their level of gaining those goals, and if they planned an organizational downsizing andapplication of policies during the process of downsizing is in accordance with the theory.At the top of the preminently downsizing strategy preferred by enterprises in Kayseriwhich underwent crisis is diminishing the number of their employees. Thoseenterprises, which had organizational downsizing gave importance to their goals onprofits most preceding the goals on their customers. Accordingly, they attained most totheir goals on high profit and then the goals on the customers.When enterprises? downsizing plan is looked through which they prepared before going todownsizing, it is seen that they are sensitive to the limitations by law.The enterprises which had organizational downsizing made mutual trust possible amongboth domestic and outside environment by giving importance to human sources.