1927–1935 arası ( III. ve IV. dönem ) TBMM Kayseri milletvekilleri ve faaliyetleri
Between 1927–1935 (Period of III and IV. ) grand national assembly of Turkey (TBMM) representatives of Kayseri and their proceedings
- Tez No: 436836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, TBMM, Kayseri, Seçim, Milletvekili, Democracy, TBMM, Kayseri, Election, Representative
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrası önemli inkılâpların yapıldığı 1927-1931 yılları ile birlikte Atatürk İlke ve İnkılâplarının halk tarafından daha da benimsendiği 1931-1935 döneminde hizmet etmiş III. Dönem ve IV. Dönem Kayseri milletvekilleri ve onların siyasi faaliyetleri incelenmiştir. 1927-1935 tarihlerini kapsayan III. ve IV. Dönemlerde TBMM'de, Kayseri'den toplam dokuz milletvekili görev yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa'nın 29 Ağustos 1927 tarihli seçim bildirgesi üzerine yapılan ve 2 Eylül 1927 III. Dönem milletvekili seçimlerinde Kayseri'den Ahmet Hilmi Bey (Kalaç), Halit Mazhar Bey (Karakaya), Hasan Ferit Bey (Perker), Mustafa Reşit Bey (Özsoy) ve İsmail Hakkı Bey (Altan) milletvekili olarak seçilmişlerdir. 25 Nisan 1931'de yapılan IV. Dönem milletvekili seçimlerinde Kayseri'den Ahmet Hilmi Bey(Kalaç), Ahmet Tevfik Bey (Şatır), Osman Bey (Coşkun), Mustafa Reşit Bey (Özsoy) ve Sait Azmi Bey (Feyzioğlu) milletvekili olarak seçilmiştir. Vekillerden Ahmet Hilmi Bey (Kalaç) I.-II.-III. ve IV. dönemler olmak üzere 4 kez, Halit Mazhar Bey (Karakaya) II. ve IV., Mustafa Reşit Bey(Özsoy) III. ve IV. dönemler olmak üzere 2 kez Kayseri Milletvekili olarak TBMM üyeliği yapmıştır. Kayseri'yi temsil eden milletvekillerinden Ahmet Hilmi Bey (Kalaç), Hasan Ferit Bey (Perker), Sait Azmi Bey (Feyzioğlu) ve Ahmet Tevfik Bey (Şatır) aktif bir siyasi katılım faaliyeti göstermişlerdir. Bununla birlikte Halit Mazhar Bey (Karakaya), Osman Bey (Coşkun) ve Mustafa Reşit Bey (Özsoy) gibi milletvekilleri etkin bir siyasi faaliyette bulunmamışlardır. İsmail Hakkı Bey (Altan) ise TBMM'nin Üçüncü Dönemi'ne Kayseri milletvekili olarak seçilmiş; fakat vefat etmesi nedeniyle Meclis'e katılamamıştır. Dönemin basınında Kayseri ziyaretleri ve çalışmaları dolayısıyla bazı milletvekillerinin adlarının geçtiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it is analyzed that the years 1927-1931 which is made important revolutions after the foundation of Turkish Republic and the representatives of Kayseri who are administered in the period of III and IV that is adopted by the society of Atatürk's principles and reforms in 1931-1935. In the third and fourth periods included the years of 1927-1935, nine representatives from Kayseri officiated in he Turkish Grand National Assembly. Totally nine representatives from Kayseri served in the thşrd and fourth periods icludina the years between 1927-1935. With the election bulletin of M.Kemal in the 29 th August 1927 and the third period of election of representatives in the 2 nd September 1927, Ahmet Hilmi (Kalaç), Halit Mazhar (Karakaya), Hasan Ferit (Perker), Mustafa Reşit (Özsoy) and İsmail Hakkı (Altan) were elected as representatives. Ahmet Hilmi (Kalaç), Osman (Coşkun), Mustafa Reşit (Özsoy) and Sait Azmi (Feyzioğlu) were elected from Kayseri as representatives in the fourth period of representative elections in 25 th April 1931. Among the representatives, Ahmet Hilmi (Kalaç) served as a member of The Turkish Grand National Assembly four times in the first, second, third and fourth periods. Halit (Karakaya) served as a member of the Turkish Grand National assembly twice in the second and fourth periods. Mustafa Reşit(Özsoy) served as a member of the Turkish Grand National Assembly in the third and fourth periods. Among the representatives of Kayseri, Ahmet Hilmi (Kalaç), Hasan Ferit (Perker), Sait Azmi (Feyzioğlu) and Ahmet Tevfik (Şatır) had an active political participation. Howewer Burhanettin (Binzet), Halit Mazhar (Karakaya), Osman (Coşkun) and Mustafa Reşit (Özsoy) had not an effective, active political role İsmail Hakkı (Altan) was elected as a representative in the third period but he couldn't Join the Parliament because of his death some representatives names was shown because of their studies and visitings of Kayseri in the pres of the period.