Sosyoloji bölüm ve ana bilim dallarında yapılmış tez çalışmalarının tematik açıdan değerlendirilmesi
Thematic evaluation of the theses completed at the departments of sociology
  1. Tez No: 186500
  2. Yazar: CELALETTİN YANIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEDRİ MERMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Türkiye'de Sosyoloji, Türkiye ÜniversitelerindekiSosyoloji Tezleri, Meta-Sosyoloji, Sociology, Sociology in Turkey, Sociological Theses in TurkishUniversities, Meta-Sociology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 453
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki Üniversitelerin Sosyoloji Bölümleri'nde yapılanlisans, yüksek lisans ve doktora tezleri, sosyolojinin ülkemizde akademik bir disiplinolarak üniversitelerdeki görünümünü çeşitli açılardan saptamak amacıylaincelenmektedir. Çalışmanın bu amaca ulaşmak için izlediği iki yol bulunmaktadır. İlkolarak, üniversitelerin Sosyoloji Bölümlerinde yapılmış olan tezler, ampirik biraraştırma neticesinde derlenmiş, ikinci olarak ise, bu ampirik veriler, ülkemizdekisosyoloji çalışmaları ve sosyoloji disiplini hakkında teorik bir perspektifingeliştirilebilmesi için inceleme nesnesi olarak ele alınmıştır. Bu şekliyle çalışma,Türkiye'de akademik bir disiplin olarak sosyolojiye ilişkin, ampirik dayanaklı bir meta-sosyolojisi denemesi olma hedefindedir. Bu anlamda, üniversitelerimizin sosyolojibölümlerinde hazırlanmış olan sosyoloji tezlerinin bibliyografik dökümünün yapılması,bu çalışmada sunulduğu ve ele alındığı şekliyle, ülkemizde ilk defa gerçekleştirilmekteolan bir etkinliktir. Bu etkinliğin bir taraftan, akademik bir disiplin olarak sosyolojidene türden konuların ve problemlerin ele alındığı sorusuna yanıt vermesi beklenmekte,diğer taraftan ise sosyoloji topluluğu arasındaki bilgi akışını ve iletişimini daha belirginve güçlü kılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the theses of bachelor of arts and sciences, master and Phd thesesconducted at the Depertmants of Sociology at the universities in Tukey have beenanalyzed in order to determine the profile of Sociology with various respects atuniversities as an academic discipline. There are two ways adopted in this study toattain that aim. Initially, the theses completed at the depertmants of Sociology atuniversities have been focused as a result of emprical findings which have beenregarded as data so as to improve a theoretical perspective relevant to the Discipline ofSociology. The study in this manner aims to function as a sample of meta-sociologybased on emprical findings relevant to Sociology in Turkey as an academic discipline.With this respect, the process of the evaluation of the theses conducted at theDepartments of Sociology, as it has been presented and indicated in this study, remainsas the first attempt implemented in Turkey. This study, one one hand, is expected torespond to the questions about what sort of tasks Sociology undertakes as an academicdiscipline and, on the other hand, enforces the flow of information as well ascommunication within the field itself in a more remarkable manner.