İlhan Engin romanlarının roman tekniği açısından çözümlenmesi
Analysis of Ilhan Engin novels in terms of novel technique
- Tez No: 577513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İlhan Engin, Roman, Roman Tekniği, Roman Çözümleme, Türk Edebiyatı, İlhan Engin, Novel, Novel Technique, Novel Analysis, Turkish Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Çalışmaya konu olacak olan isim bulunmadan önce; çeşitli roman çözümleme kitapları, yazarlar hakkında hazırlanmış tezler ve ansiklopedik maddeler üzerinde araştırmalar yapılmış ve bu araştırmalar sonucunda çalışmaya konu olan isim İlhan Engin olarak belirlenmiştir. Bu ismin en önemli özelliği, daha önce hakkında çalışma yapılmamış olmasıdır. Bu çalışma İlhan Engin'in romanlarının roman tekniği açısından çözümlenmesi yoluyla hazırlanmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, yazarın hayatına ve eserlerine ayrılmıştır. İkinci bölümde ise roman çözümlemeleri mevcuttur. Çalışmaya konu olan sekiz roman bulunmaktadır. Bu romanlar çözümlenirken roman çözümleme teknikleri, kavramları ve ayrıntılarını içeren bir merkez kaynak kullanılmış ve her roman merkez kaynakta yer alan ölçütlere göre çözümlenmiştir. Bu çalışma, edebiyat sahasına ait olmasına rağmen, roman çözümleme aşamalarında gerektiği yerlerde tarih, psikoloji, sosyoloji ve dil bilimi gibi bilim dallarına da yönelim sağlanmış ve çalışmaya çok yönlü bir kimlik kazandırılmıştır. Çalışmanın amacı, İlhan Engin'i yazmış olduğu romanları ve romanlarının çözümlenmesi noktasında değerlendirmek ve bu yolla da yazarı Türk edebiyatına tanıtmaktır. Çözümlenen romanlarda her kavramın ve başlığın aynı oranda etki göstermediği görülmekle birlikte, yazarın romanlarını daha çok aşk, ayrılık, savaş ve göç gibi konular çerçevesinde kurguladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Before finding the name that will be the subject of the study, various novel analysis books, the thesis on the authors and the encyclopedic articles have been researched. The most important feature of this name is that it has not been studied before and has not been brought into Turkish Literature. This study was prepared by analyzing İlhan Engin's novels in terms of novel technique. The study consists of two parts. The first part is devoted to the life of the author and his works. In these condpart, novel analyzes are available. There are nine novels in them study. When these novels were being solved, a central resource containing novel analysis techniques, concepts and details was used and each novel has been resolved according to one hundred seventy one measures. Although this work belong stothe field of literature, branches of science such as history, psychology, sociology and linguistics are also included in the analysis stages. Thus, the work has acquired a multi-faceted identity. The aim of the study is to evaluate İlhan Engin's novels and the analysis of his novels. In conclusion, the aim of the study is to evaluate İlhan Engin on his novels and their analysis. And by doing so, to reintroduce him to the Turkish Literature. It is seen, in the novels of İlhan Engin, that every concept and title has not an equalin fluence. Also, seen is that he mainly builds his novels on themes like romance, separation, war and immigration.