Kadın yöneticinin çalışma yaşamında değişen karakteristiği üzerine bir saha çalışması: Sakarya örneği
The changing characteristics of women managers In business life
  1. Tez No: 186626
  2. Yazar: ÖZNUR OLAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın Yöneticiler, Karakteristik Değişimi.viii, Woman, Woman Managers, Change of Characteristicsixiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Kadın Yöneticinin Çalışma Yaşamında Değişen KarakteristiğiTezin Yazarı: Öznur Olaş Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatma FİDANKabul Tarihi: 20 Haziran 2006 Sayfa Sayısı: ix (ön kısım) + 150 (tez) + 2 (ekler)Anabilimdalı: Çalışma Ekon. ve End.İlişk. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve End. İlişk.Çalışma yaşamına katılan kadınların sayısının hızla artmasına ve çalışan kadına yönelik bakışve desteklerin iyileşmesine rağmen kadınlar için iş hayatında pek çok sorun hala varlığınıdevam ettirmektedir. İş hayatında kadına yönelik ayrımcılık ve ev hayatındaki sorumluk yüküdiğer sorunların ortadan kalkmasına engel olmakta birçok sorun ortadan kalksa da yerineyenileri gelmektedir. Bu sorunlardan biri de kadının çalışma hayatında erkek çalışanlarınözelliklerini benimseyerek onlar gibi davranması ya da davranmaya çalışması sonucu yaşadığıdeğişimdir.Özellikle Türkiye'de sayıları oldukça az olan yönetici kadınlar bu değişimi daha fazlayaşamaktadır. Bu değişim yalnızca kadınla sınırlı kalmamakta kısa vadede iş ve aile çevresiniuzun vadede ise tüm toplumu etkilemektedir. Yani kendi özelliklerinden uzaklaşan ve birbakıma erkek gibi olan kadın yöneticiler için bu dönüşüm kısa vadede başarıya giden yol gibigözükse de uzun vadede aslında daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Araştırma da kadınyöneticilerin yaşadıkları karakteristik değişimi ve bu değişimin yarattığı sorunları ortayakoymayı amaçlamaktadır.Türkiye'de üst ve orta kademe yönetimdeki kadın çalışanların yaşadıkları sorunları ve özelliklekarakteristiğinin değişimi sorununu ortaya koymak için öncelikle literatür taraması yapılmıştır.Bu literatüre dayalı olarak, kadınların yönetici olarak yaşadıkları değişim ve bunun etkilerideğerlendirilmeye çalışılmıştır. Daha sonra Sakarya ilindeki kamu ve özel kuruluşlarda görevyapan orta ve üst düzey yönetici pozisyonundaki kadın yöneticilerle mülakat yapılarak,literatürdeki genel saptamaların, elde edilen bulgularla olan ilişkisi analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute Of Social Sciences Abstracct Of Master?s ThesisTitle of the Thesis: The Changing Characteristics Of Women Managers In Business LifeAuthor: Öznur Olas Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatma FİDANDate: 20 June 2006 Nu. of pages: ix (pre text) + 150 (main body) +2 (appendices)Department: Labour Economy Subfield: Human Resources ManagementEven though the number of women involved in business has risen significantly and view andthe support of working women are improved significantly, there still exist numerous problemsin business for women. The discrimination against women in business and the charge ofliability in the family life impede the elimination of other problems; even if many troubles areovercome, new problems arise. One of the problems is the variation women experienced sincetheir endeavors or attempt to pretend to be men in the business by embracing their peculiarities.Particularly in Turkey, women managers whose numbers are considerably small experiencethese changes. These variations exposure affect not only women herself, but also affect women?position in business and family environment, in the short run, and the whole society in the longrun. That is, such variations cause women to face crucial problems in the long run even thoughthis seems to be one good way to deal with problems in business by pretending men. The aimof this study is to reveal characteristic transformation of working women and to examine theproblems created by these changes.In order to reveal the difficulties encountered by the woman employees in the top middle levelof management it Turkey and especially the problem of characteristic changes, the literature isexamined firstly. With this literature study it is attempted to assess the changes experienced bythe women who are working as managers and also effects on them. Then, interviews have beencarried out with the women executes in the middle and top positions in public and privateorganizations at the Province of Sakarya in which the relationship between the generalobservations it the literature and our findings have been analyzed.