Bir din olarak Taoizm
Taoism as A religion
- Tez No: 186630
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Philosophical Taoism, Religious Taoism, Lao Tzu, Immortality, Charm and Incantation.Keywords:
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsüosy limle nstitüsütitüs Yüksek Lisans Tez ÖzetiYük LisTezin Ba şlığı: Bir Din Olarak TaoizmTezin ığı:Tezin Yazarı : Ali GÜLTezin Danışman: Prof. Dr. Ali ERBAŞan:Kabul Tarihi : 28 Haziran 2006abu rihi: Sayfa Say ı sı : vii (ön kısım) + 167(tez)Sayfa SayyfAnabilimdal ı: Felsefe ve Din Bilimleribilim Bi limdalı : Dinler TarihilimTaoizm, Konfüçyanizm'le beraber Çin millû dinlerinden birisidir. Temelleri Lao Tzu, Chuang Tzu veLieh Tzu gibi filozofların önderliğini yaptığı Felsefû Taoizm'e dayanır. MÖ 6. yüzyılda oluşmayabaşlayan Felsefû Taoizm, zamanla sihir ve büyü geleneği, ölümsüzlük ve efsanevi Sarı mparator(Huang-ti) inancı gibi Çin'in kadûm gelenekleriyle bütünleşerek dinû yapıya dönüşmeye başlamıştır.Aynı süreç içerisinde Lao Tzu kutsallaştırılmış ve Tanrı konumuna yükseltilmiştir. Ancak MS 2.yüzyıla gelinceye kadar herhangi bir Taoist dinû oluşuma rastlanmamaktadır. Dinsel Taoizm'in MS 142yılında Chang Tao Ling adında bir sağlıkçının Tanrı Lao Tzu'dan vahiy aldığını bildirmesiyle başladığıdüşünülmektedir. Chang'ın kurduğu mezhep Göksel Ustalar Yolu (Tinsieh tao) ismini almış ve Taoizmtarihi boyunca etkisini gösteren en önemli dinû akım olmuştur. Taoizm, tarihi süreç içerisinde özündebulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet,cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktadaTaoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur. Çin topraklarına MS 1. yüzyılda giren Budizm'lebaşından itibaren rekabet halinde olan Taoizm bu dinden bir çok şey almıştır. Bugün Taoizm;milyonlarca Tanrıya, bir çok mezhebe ve çok sayıda kutsal metne sahip; manastır tapınak gibi kutsalyapıları, din adamları ve özel ibadetleri olan bir dindir.Taoizm, tarihi boyunca zaman zaman devlet desteğini almış, zaman zaman da özellikle Budizm'idestekleyen imparatorlar tarafından baskılara ve zulümlere maruz kılınmıştır. Bu zulümlerin en büyüğühiç şüphesiz 1911-1980 yılları arasında komünistler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde bir çoktapınak yıkılmış, yakılmış veya kışlalara çevrilmiş, dinû figürler yok edilmiştir. Taoist rahiplerişkencelere uğratılmış ağır işlerde çalıştırılmıştır. Ancak 1980 yılından itibaren Çin hükümetinin dinûinançlara karşı takındığı özgürlükçü yaklaşım sonucu Taoizm yaralarını sarmaya ve gelenekselöğretilerini genç nesillere kazandırmaya başlamıştır.Taoizm'i diğer dinlerden ayıran en büyük özelliği ölümsüzlüğe ulaşmak veya hayatı uzatmak içinharcadığı çabadır. Çin tarihinde çok eskilere kadar uzanan ölümsüzlük inancı, Taoizm'in en büyükamacıdır. Taoizm, hayatı uzatmak için sihir ve büyü başta olmak üzere akıl almaz yöntemlerigeliştirerek hurafelerle dolu bir din haline gelmiştir.Bugün batıl inançlara gömülmüş, sihirbazların ve büyücülerin tekeline kalmış bir din olarak kabuledilen Taoizm, giderek yok olmaktadır. Buna rağmen Taoizm'in felsefû yanı insanların ilgisiniçekmeye devam etmektedir. Özellikle ruhsal sıkıntılar yaşayan batı insanı Tao Te Ching gibi FelsefûTaoizm'in temel eserlerine yönelmektedir. Ayrıca yoga, meditasyon akupunktur, bitkisel tedaviler gibiTaoizm'in gelişmesine ön ayak olduğu yöntemler dinsel kimliklerinden sıyrılarak ruhsal ve fizikselsağlık yöntemleri olarak bütün dünyada yaygınlaşmaktadır. Dolayısıyla Taoizm dinû alanda olmasa dahayata farklı bakan yapısıyla insanlara hitap etmeye devam etmektedir.Anahtar kel imeler: Felsefû Taoizm, Dinsel Taoizm, Lao Tzu, Ölümsüzlük, Sihir ve Büyü.ele
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social ScienceSakarya nive sity Soc cienenc Abstract of Master?s Thesistra ast hesiTi tl e of the Thesi s: Taoism As A ReligionTit hesAuthor: Ali GÜLAuthor: Supervisor:Supervisor: Prof. Dr. Ali ERBAŞperviDate: 28 June 2006Dat Nu. of pages: vii (pre text) + 167 (main body)Depa tmentDepartment: Science of Philosophy and Religion Subfield: History of ReligionSubfieldbfield:enTaoism is one of the Chinese national religion with Confucianism. Its roots go to Philosophical Taoismwhich had been leaded by Lao Tzu, Chuang Tzu and Lieh Tzu. Taoism which has come to scene in 6 thcentury BC, in the course of time, it has transformed into a religious form by getting into a meltingwith ancient Chinese traditions such as magic and incantation custom, immortality and YellowEmperor( Huang-ti) belief. At the same process, Lao Tzu has been sanctified and given divinity.However, any Taoist religious formation cannot be seen up to 2 nd century. Religious Taoism isregarded to established by that a healer, so called Chang Tao Ling, revealed that he had receivedrevelation from the God Lao Tzu. The sect established Chang has called Heavenly Masters (TinsiehTao) and become the most effective religious doctrine throughout the history of Taoism. Taoism hasinternalised a lot of principles which actually hadn?t been in its essence. Although Taoist Phylosophyhadn?t included some principles such as god, revelation, holy book, come to life, paradise and hell,Taoism has admitted those in the length of time. In that context, Taoism has been mostly effected byBudism. Taoism has got lots of things from Budism with which it has been in a competition after thatBudism had entered the Chinese territory in 1 st century AC. Today, Taoism is a religion havingmillions of gods, lots of sects and scriptures, holy buldings such as monastry and temple, ecclesiasticsand special worships.Throughout its history, Taoism sometimes has got the support of the state, and sometimes has beensubjected to persecutions by the emperors supporting Budism. The most severe one of those, withoutant doupt, has been put the scene by communists in the years between 1911 and 1980. At this period,lots of temples have been demolished, burned and transformed to barracks, and religious figures havebeen destroyed. Taoist priests have been subjected to atrocity and enforced to work under worseconditions. However, Taoism got the chance to heal its wounds and teach its doctrines to posteritythanks to Chinese government which showed much tolerance to religious beliefs.The most important characteristic of Taoism making it obviously different than the others is that itseek immortality and to make the life longer. The belief of immortality is the first aim. Taoism hasbecome a religion which is preoccupied with superstitions because of struggle to make life longer andmeans such as magic and incantation.Today, Taoism is continuously vanishing because it is preoccupied by vulgar supersitition and it istotally controlled by magician. However, the phylosophical side of Taoism still attracts people. Peopleof western world who has spiritual problems orient to classics of Phylosophical Taoism such as TaoTe Ching. The methods such as meditation, acupuncture, herbal threatment, which helped todevelopment of Taoism, have escaped the religious identity and spread out all of the world as methodsof mental and physical health care. Hence, Taoism still reach people by its different point of wiev,even if not by religious ways.