Bilgisayar destekli öğretimin 6. sınıf sosyal bilgiler dersi öğrenci başarısına etkisi
Computer supporting teaching's effects to 6th class social sciences student success
  1. Tez No: 186669
  2. Yazar: MUSTAFA LEVENT HÜCÜPTAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Learning environment, teaching environment, social science, CST, fore test and final testxiv, Öğrenme ortamı, Öğretim ortamı, Sosyal Bilgiler, B.D.Ö, Ön Test ve SonTestxiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's ThesisTitle of the Thesis: Computer Supporting Teaching's Effect to 6. Class Social Sciences Student SuccessAuthor: M. Levent HÜCÜPTAN Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Çetin BAYTEK NNu. of pages: xi (pre text)+80 (main body)+ 18 (appendices)Date: 14.06.2006Department: Computer and Teaching Techonologies Education PartThis research is included that the methatof computer supporting teaching's effect to 6. class socialsciences student success Zübeyde Hanım Elementary School makes up the test group at computersupporting teaching method. Hakkı Demir Elemantary School makes up the control group at classiclearning method. In this researc, the effect of new technology to success of student is investigated inteaching.At first, the researches which are connected with subject are scaned. It waz determined that computersupporting teaching increases the success of student and the test was prepared. It was formed optionalquestions. The test was be applied to test and control groups before from computer supporting teachingand classing learning methods.According to results of test; test and control groups are equal at first level and at the final of unit; thefinal test was be applied to these groups. According to results of these, the differences of education andteaching were appeared at computer supporting teaching and classic learning.At the result of research, these inventions were found: When the units of geography and history aretaught with computer supporting teaching, a lot of advantages were supplied to the success of student.At the end of research; it was seen that social science lesson's teaching with computer supportingteaching is very usefulAt sugestion; it is necessary that more researches should be done connected with computer supportingteaching in social science lesson and some ways are showed to get advantages at education, teaching andlearning.
Özet (Çeviri)
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Bilgisayar destekli Öğretimin 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğrenci Başarısına EtkisiTezin Yazarı: M. Levent HÜCÜPTAN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Çetin BAYTEK NKabul Tarihi: 14.06.2006 Sayfa Sayısı : xi (ön kısım )+80(tez)+18(ekler)Ana bilim dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi BölümüBu araştırma, B.D.Ö. yönteminin 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersi öğrenci başarısına etkisini elealmaktadır. Zübeyde Hanım .Ö.O. B.D.Ö. yönteminde deney gurubunu oluşturur. HakkıDemir .Ö.O. K.Ö. yönteminde kontrol gurubunu oluşturur. Yapılan araştırmada, yeniteknolojilerin ders konuları öğretiminde, öğrenci başarısına yaptığı katkı incelenmektedir.Öncelikle konu ile ilgili araştırmalar gözden geçirilmiştir. Bilgisayar destekli öğretimin öğrencibaşarısını arttırdığı tespit edilmiştir. Araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak çoktanseçmeli sorulardan oluşan bir test hazırlanmıştır.Deney ve kontrol guruplarına, B.D.Ö. ve K.Ö. yöntemlerinden önce ön test uygulanmıştır. Öntest sonuçlarına göre, deney ve kontrol guruplarının giriş düzeyinde eşit oldukları görülmüştür.Ünitelerin bitiminde deney ve kontrol guruplarına son testler uygulanmıştır. Deney ve kontrolguruplarının istatistiksel karşılaştırılmaları yapılmış, öğrenci başarıları yorumlanmıştır.statistiksel yorumlamaların sonucuna göre B.D.Ö. ve Klasik öğrenmedeki eğitim öğretimfarklılıkları ortaya çıkarılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şunlardır. Coğrafya ünitelerinin B.D.Ö. işlenmesiöğrenci başarısına olumlu etki sağlamıştır. Tarih ünitelerinin B.D.Ö. işlenmesi öğrencibaşarısına olumlu etki sağlamıştır. Elde edilen farklılıklara göre; bilgisayarın öğrenme veöğretmedeki başarıya ulaştırmada avantajlı olduğu bulunmuştur.Sonuç kısmında Sosyal Bilgiler dersinin B.D.Ö. yöntemi ile işlenmesinin öğrenci başarısınaolumlu katkı sağladığı görülmüştür.Önerilerde ise; B.D.Ö. yöntemi ile ilgili Sosyal Bilgiler alnında daha fazla araştırmanınyapılması gerekmektedir. Eğitim, öğretim ve öğrenmeye katkılar sağlamak yenilikleroluşturmak amacıyla bazı yollar gösterilir.