Anadolu öğretmen liselerinde okuyan öğrencilerin depresyon ve motivasyon düzeyleri
Depression and motivation levels of students who are educating in Anatolian teacher training figh schools
  1. Tez No: 186685
  2. Yazar: ESRA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Öğretmen liseleri, yatılı okul, depresyon, motivasyon, Anatolian Teachers Training High School, boarding school, depression, motivation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma Anadolu Öğretmen Liselerinde yurtta kalan öğrenciler ile gündüzlüolarak okuyan lise öğrencilerinin depresyon ve motivasyon düzeylerinin bazıdeğişkenlere göre incelenmesini amaçlamıştır. Bu araştırma Anadolu ÖğretmenLiselerinde okuyan Hazırlık, Lise 1, Lise 2, Lise 3 sınıflarında okuyan öğrencilerüzerinde gerçekleşmiştir. Yatılı olarak bir okulda eğitimini sürdürme beraberinde dahafazla stresi getirmektedir. Yatılı okullarda okuyan öğrencilerin ailelerinden ayrıkalmaları, temel ihtiyaçlarının karşılanmasındaki maddi manevi sıkıntılar ve ergenliğingetirmiş olduğu psikolojik durum öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Yatılı okullarabu açıdan bakıldığında depresyon ve motivasyon düzeyleri açısından incelenmesi içinönemli bir konudur. Araştırma grubu Arifiye A.Ö. Lisesi ve Beşikdüzü IMKB A.Ö.Lisesi'nde okuyan 353 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan kız ve erkeköğrenci sayıları birbirine yakındır. Araştırmada kullanılan veriler üç araç iletoplanmıştır. Bunlardan birincisi Beck Depresyon Ölçeği, kincisi araştırmacıtarafından Türkçe'ye uyarlanan Akademik Motivasyon Ölçeğidir (AMS) (Çakır 2004).Ayrıca demografik özellikleri öğrenmek için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Buaraştırmayı yaparken güz yarı yılı altıncı haftası içerisinde ölçümler alınmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizi SSPS WINDOWS programıylagerçekleştirilmiştir. Betimsel sonuçların elde edilmesinin yanında, bazı değişkenlerebağlı farkları belirlemek için t testi, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak içinPearson Korelasyon yöntemi uygulanmış ve tercih sırası sınıf düzeyi sosyo-ekonomikdurum ve ikamet edilen yer arasındaki farklılıklar için tek yönlü varyans analiziyapılmıştır. Sonuçlar α= 0.05 düzeyinde test edilmiştir.Araştırma sonucunda kaldığı yerden ve okuduğu okuldan memnun olmayanöğrencilerin depresyon ve motivasyonsuzluk düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür.Okulu tercih etme sıralaması yükseldikçe dışsal motivasyonda düşme görülürkenmotivasyonsuzluk da artma görülmüştür. Sınıf düzeyi yükseldikçe motivasyon alttestlerinde içsel motivasyon ve dışsal motivasyonda azalma görülürkenmotivasyonsuzluk da artma görülmektedir. Cinsiyet açısından bakıldığında kızöğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla dışsal motivasyona sahip olduklarıgörülmüştür. Yatılı-gündüzlü olma, açısından bakıldığında yatılı öğrencilerin gündüzlüöğrencilere göre daha fazla depresyon düzeyinin olduğu görülmüştür. Sosyo-ekonomikdurum ve ikamet edilen yer değişkenlerine göre anlamlı bir bulguya rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Educational Sciences Subfield: Psychological Counseling and GuidanceThis study is aimed to investigate the depression and motivation of students who are educatingand staying in Anatolian Teachers Training High School?s dormitory according to somevariables. This study was practiced on Anatolian Teachers Training High School?s prep class,class 9, 10, 11 students. More stress can be seen in dormitory school students. Staying awayfrom parents, economic problems and psychological symtoms due to the being adult effectnegatively this dormitory school students. Because of this reason investigating the level oftheese students? depression and motivation is an important subject. The sample of the studyconsists of 353 high school students from Arifiye Anatolian Teachers Training High Schooland Beşikdüzü MKB Anatolian Teachers Training High School. The number of male andfemale students in the sample were nearly equal. Main data collection tools selected wereBeck Depression Scale and Akademic Motivation Scale (AMS) (Çakır, 2004) adapted byresearcher. Also, to learn demographic features, Personal information sheet was used. Datacollections were done at the six weeks of the fall semester, as the beginning of the school year.Statistical analysis was carried out by SPSS/WINDOWS. With the descriptive results, to learndifferences according to some variables T test, to show relations between variables PearsonCorrelation Method were practiced and One-Way ANOVA was used to learn differencesamong order of preference, class, socio-economic status and place where the students live. Allthe results were tested at the .05 alpha level.The results of the study revealed that the students who are not satisfied with the place they stayhave high depression and amotivation. When the order of school preference increased,decrease in the extrinsic motivation and increase in the amotivation were seen. When the levelof class changed, decrease in intrinsic motivation and extrinsic motivation and increase inamotivation were seen. Also, girls have more extrinsic motivation than boys. Compared toboarding-day students, boarding students have more depression than day students. Meaningfuldata weren?t seen according to variables of socio-economic status and places where they live.