Futbol seyircisini taraftarını saldırganlığa iten psiko-sosyal nedenler (Sakarya il örneği)
Psyccho-social factors leading to violence among football supporters
  1. Tez No: 186766
  2. Yazar: NEDİM KURTİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Saldırganlık, Futbol Seyircisinde Saldırganlık, Sport, The Violence, Football Supporter's Violence
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İletişim teknolojisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak futbol dünyada milyarlarcainsan tarafından canlı yayınlarla izlenerek kendisine duyulan ilgi ve sevgiyi arttırmaolanağını bulmuştur.Futbola duyulan bu sevgi ve ilginin sonucu olarak ülkeler vekulüpler futbol eğitimine ve alt yapılarına daha çok önem verip ulusal ve uluslar arasıfutbol organizasyonları ile çok daha fazla sayıda insanı futbolun içine çekmeyeçalışmaktadırlar.Spor içinde varolan fiziksel ve estetik değerler üstün yeteneklere sahip oyuncu vetakımlar tarafından sergilenip iletişim araçları tarafından canlı yayınlarla milyarlarcaseyirciye ulaştırıldıkça futbola duyulan ilgi de doğal olarak artmış ve taraftarlıkkavramı da buna bağlı olarak gelişmiştir.Futbol sevgisi ve heyecanının artmasınaparalel olarak taraftar arasındaki taşkınlıklar ve şiddet olayları da artarak endişe vericiboyutlara ulaşmıştır.Taraftarların giderek artan saldırganlık eğilimleri ve davranışları şiddeti önlemeyeyönelik araştırmaları gündeme getirerek şiddeti önlemeye yönelik yasal tedbirlerarttırılmaya başlanmıştır.Bu çalışma Türkiye deki taraftarı şiddet ve saldırganlığayönelten sosyal etkenler göz önüne alınarak hazırlanmıştır.Bulgular, frekans dağılımları ve Chi-Square (Ki-Kare) SPSS (Statistical Package forSocial Science) 10.0 programı ile tablolar hâline getirilerek yorumlamaya gidilmiştir.Araştırma bulguları, seyircilerin eğitim seviyelerinin ve ekonomik düzeylerininyükseltilmesinin, şiddete yönelik eylemlerin engellenmesinde olumlu sonuçlarsağlayabileceği şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Football industry had found the opportunity to increase the interest and affectiontowards itself with the developments in communication technology by being watchedvia live tv broadcasting by billions of audience.The great affection and interest towards football lead countries and sport clubs to try tofind ways to obtain more supporters and tend to give more importance on footballtraining and invesment.The concept to be a supporter changes while the strong teams and skilled playersexhibit the social aesthetic technical values that football already contains.The increase in excitement and affection to football may lead synchronically to theincrease of agression and violence among supportersThe tendancy of supporters towards agression lead to increase legal precaution aimingto prevent their tendancy towards violence and agression.This study was prepared by taking social factors into consideration which divertsupporters to violence and agression in Turkey.The data collected were analyzed via in test by using SPSS ( Statistical Package for SocialScience) 10.0 programme formed.Findings suggest that those is a tendancy to decrease an activities containing violence asthe education level and income levels of the fun increares.