Futbol seyircisinin sosyo-ekonomik kültürel yapısının şiddet eylemine etkisi: Manisaspor örneği
Effects of the socio-economic-cultural structure of football spectators on the tendency towards violence: Manisaspor case
- Tez No: 314043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Saldırganlık, Futbol Seyircisinde Saldırganlık, Sport, Aggression, Aggression of Football Fans
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Futbol, içinde var olan fiziksel ve estetik değerler üstün yeteneklere sahip oyuncu vetakımlar tarafından sergilenip, iletişim araçları tarafından canlı yayınlarla milyarlarcaseyirciye ulaştırıldıkça, futbola duyulan ilgi de doğal olarak artmış, futbol sevgisi ve heyecanının artmasınaparalel olarak taraftarların giderek artan saldırganlık eğilimleri ve davranışları şiddeti önlemeyeyönelik araştırmalara yöneltmiştir.Bu çalışmanın amacı; Manisaspor futbol seyircisinin şiddet ve saldırganlığa yönelmelerinde etkili olabileceği düşünülen; sosyo-ekonomik-kültürel, faktörlerin sebeplerini araştırmak, futbolla ilgili her kesimin bilinçlenmesini ve ortak bir spor anlayışının geliştirilmesive çözüm önerileri sunmaktır.Araştırmanın evrenini; 2011?2012 futbol sezonunda Spor Toto Süper Lig kategorisinde mücadele eden futbol takımlarının seyircileri, örneklemini ise, Süper Lig'de yer alan yedi takımın, müsabakalarını izleyen ve tesadüfî yöntemle seçilen 500 Manisaspor futbol taraftarı oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak, seyircilerin demografik bilgileri ile birlikte, futbolda farklı referans gruplarının seyirci saldırganlığı üzerinde hangi düzeyde etkili olduklarını belirlemeye yönelik 40 soruluk bir anket uygulanmıştır.Manisa'da aynı sezon içerisinde oynanan bir Süper Lig müsabakasında (Manisaspor-Gençlerbirliği) pilot uygulama yapılarak anketin güvenirliği Cronbach Alpha tekniği ile denenmiş ve iç tutarlılık katsayısı 80 olarak hesaplanmıştır. Bulgular, frekans dağılımları ve Chi-square (Ki-Kare) SPSS 15,0 programı ile tablolar haline getirilerek yorumlamaya gidilmiştir.Seyircilerin müsabaka esnasında saldırganlığa yönelmelerindeki en önemli faktör olarak, hakemin yanlış tutum ve davranışlarının olduğu, kitle iletişim araçlarının şiddeti etkilediğini belirtmişlerdir.Manisaspor futbol seyircisinin yaş dağılımlarında, 41 ve üzeri yaş bir taraftar kitlesine sahip olduğu, eğitim durumlarının yüksek olduğu, futbol oyun kurallarını büyük ölçüde bildikleri görülmüştür. Manisaspor'un kendi sahalarındaki maçları büyük ölçüde izledikleri, takımın aldığı mağlubiyetten büyük ölçüde etkilenmelerine rağmen, sakin ve uyumlu bir kişiliğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Manisaspor taraftarının müsabaka öncesinde, geçmiş maçlardaki olaylar ve medyanın yayınlarından; müsabaka sırasında ise, hakemlerin yanlış tutum ve davranışları ile rakip seyircinin olumsuz davranışlarından şiddete yönelebileceği, sonucu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interest in football has been naturally on the increase as its physical and esthetic values are demonstrated by skillful players and broadcasted through live programs to billions of people. In parallel to the increase for the love and excitement of football, there has been constant rise in the tendency of the violence of the fans, which as a result led to the researches to prevent such tendencies.The aim of this study is to research the reasons of socio-economic-cultural factors that are thought to cause violence and aggression of the Manisaspor football fans; and propose solutions to raise awareness among the fans and develop an understanding of a common perception of sports.The universe of the research is consisted of spectators in Spor Toto Super League of 2011-2012 football season; the sampling covers 500 Manisaspor fans selected randomly among those who watched seven matches in Super League.In order to determine level of aggressiveness caused by demographic status of various reference groups in football, a questionnaire of 40 questions was designed and applied as a data collection tool in the research.The survey was carried out as a pilot application and applied in a Super League match in Manisa (Manisaspor?Gençlerbirliği) and the reliability of the questionnaire was tested through Cronbach Alpha technique. The internal consistency was calculated as 80. The findings were interpreted by frequency distribution and Chi-square SPSS 15.0 program.It was found out that the misconducts and wrong judgments of the referees were the most important factors that lead to the tendency of violence among the fans in football matches; mass communication devices trigger violence.It was observed that the fans with average age of 41 years form the majority of the Manisaspor fans, who are highly educated and know the football rules to a large extend. They watched most of the matches of Manisaspor in Manisa. Although they were affected by the defeat of the team, they are observed to have calm and pleasant personality. It was found out that Manisaspor fans may tend to be aggressive and violent before the matches due to previous matches and the broadcasts of the media; on the other hand, during the match, they may be led to aggression and violence on account of the misconducts of the referees as well as those of the fans of the opponent team.