Cari işlemler dengesinin sürdürülebilirliği
Current account sustainabilty
  1. Tez No: 186846
  2. Yazar: HAKAN HÜSNÜ TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARSLAN YİĞİDİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari şlemler Açığı, Sürdürülebilirlik, Sermaye Hareketleri, Current Account Deficit, Sustainability, Capital Flows
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada dış ticaret dengesine farklı teorik yaklaşımlar incelenmiştir.Teorik yaklaşımlar anlatıldıktan sonra, bu çalışmanın asıl konusu olan cari işlemlerdengesi sürdürülebilirliği ile ilgili tartışmalara geçilmiştir. Bu çerçevede, Türkiye'deözellikle 1990'lı yıllarda gerçekleşen liberalizasyon politikaları ile birlikte cari işlemlerdengesini de etkileyen makroekonomik göstergelerin gelişimi sürdürülebilirlikçerçevesinde incelenmiştir. Bunun yanı sıra, makro muhasebe yaklaşımıçerçevesinde borç ödeyebilme kriteri denklemin kullanıldığı modelden çıkan sonucagöre de, gelecek dönemde cari işlemler dengesinin sürdürülebilir olması içinTürkiye'nin faiz dışı cari işlemler fazlası vermesi gerekli görünmektedir. Ancak,sürdürülebilirlik analizlerinde belirli bir oran telaffuz etmek çok doğru bir yaklaşımolmayacaktır. Bu yüzden, sürdürülebilirlik analizini makroekonomik veri analizleriyledesteklemek, daha sağlıklı yorumlar yapılmasını mümkün kılacaktır. Bu bağlamda,reel kur değerlenmesi, yatırımların kompozisyonu, cari işlemler dengesininkompozisyonu olumsuz sinyaller verirken, kamu kesimi açığındaki azalma, milligelirdeki büyüme, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarındaki artışlar sürdürülebilirlikaçısından yaşanan olumlu gelişmelerdir.
Özet (Çeviri)
This study examines different theorical approaches to the trade deficitconcept. Having explained theorical approaches, a great emphasis was given todiscussions on current account sustainability. In this regard the selectedmacroeconomic variables, which are believed to be related with sustainability, wereanalyzed in line with liberalization policies employed in 1990s in Turkey. In addition tothat, the solvency analysis being constucted within the framework of macroeconomicaccounting procedures yielded the result that in order to have sustainable currentaccount in the future, the non-interest current account should give surplus in present.However, it should also be noted that it is not convenient to determine a generallyaccepted ratio for anayzing the sustainability of current account deficits. Therefore, itis believed that sustainability analyses supported with macroeconomic data analyseswould render it possible to make better judgements about the subject. In that sense,reel exchange rate appreciation, the composition of domestic investments andcurrent account give negative signals, whereas the diminishing public sector deficits,growing national income and increasing foreign direct investments give positivesignals for current account sustainability.