Kalite standartlarının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
Effects of the quality standarts on Turkish economy
  1. Tez No: 187194
  2. Yazar: ATAKAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEFER ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Standart, Standardizasyon, Toplam Kalite Yönetimi, Türkiye Ekonomisi, Quality, Standart, Standardization, Total Quality Management, TurkishEconomy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
KAL TE STANDARTLARININ TÜRK YE EKONOM S ÜZER NDEKETK LERATAKAN ÜNLÜÖZETGenel olarak; ürün yada hizmetin belirli ihtiyaçları karşılayarak tüketiciyimutlu kılması ile yakalandığı kabul edilen kalitenin, gerek ülkemizde gereksedünya ülkelerinde günden güne önemi artmış ve bu kavram hem bireysel hem detoplumsal yaşamı içine almaya başlamıştır. Toplumların refah düzeylerininarttırılmasında kalitenin rolü oldukça fazladır. Ayrıca dünya piyasalarında yeralabilmenin de koşulu kaliteli mal ve hizmet üretiminden geçmektedir.Bu çalışmada, tarihi süreç içerisinde, Osmanlı'dan günümüze ülkemizdeyaşanan sanayileşme hareketleri de dikkate alınarak, kalite konusundakigelişmeler incelenmiştir. Ayrıca bu gelişmeler incelenirken kalitenin TürkiyeEkonomisi üzerindeki etkileri de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF THE QUALITY STANDARTS ON TURKISHECONOMYATAKAN ÜNLÜABSTRACTIn general; the importance of quality, which is assumed to be reached whenproducts or services meet certain needs and satify customers, has increased both inTurkey and the world and eventually, this concept started to inclose idividual andsocial life. The role of quality to increase the social welfare level is quite much. Inaddition, the condition to take a place in the integrated world economy requiresproducing high quality products and services.In this study, the developments in the quality in our country beginning fromOttoman Empire to today considering industrialization movement have beenexamined. While these developments have been examined the effects of quality ofproducts and services on Turkish Economy have been discussed.