Sınıf öğretmenlerinin zeka alanlarına göre çoklu zeka etkinliklerini uygulama durumlarının belirlenmesi
Analyzing the usage of multiple intelligence activities according to typer of intelligence by primary school teachers
  1. Tez No: 187243
  2. Yazar: FERDA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK YAŞAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ÇZK, Öğrenci merkezli eğitim, Zekâ, Zeka profili, Multiple Intelligence, Student Based Education, Intelligence
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sınıf Öğretmenliği Anabilim DalıTez Başlığı : Sınıf Öğretmenlerinin Zekâ Alanlarına Göre Çoklu ZekâEtkinliklerini Uygulama Durumlarının BelirlenmesiTez Yazarı : Ferda GüngörTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Faruk YAŞAROĞLUTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi : 96ÖZETBu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin, eğitim-öğretim sürecinde ÇokluZekâ Kuramı'na dayalı ne tür etkinliklere yer verdikleri, zeka profilleri ve ÇZKhakkındaki görüşleri ile bunların cinsiyet, kıdem ve mezun oldukları okul türleriaçılarından farklılık gösterip göstermediği belirleyebilmektir.Araştırma örneklemi olarak Ereğli İlçe Merkezinde ve köylerinde görevyapan Sınıf öğretmenleri seçilmiştir.Araştırma betimsel bir araştırma olup anket, görüşme ve gözlemyapılmıştır. Araştırmanın verilerini analiz etmede aritmetik ortalama, frekans, yüzde,t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) hesaplamalarına gidilmiştir.Bu çalışmanın sonucunda, öğretmenlerin eğitim-öğretim sürecinde kendizeka alanlarına uygun etkinliklere yer verdikleri, erkek öğretmenlerin mantıksal vedoğa zekâ alanları puanlarının daha fazla olduğu, kıdem durumlarının zeka alanıpuanlarını etkilemediği ayrıca Eğitim Fakültesi ve Önlisans mezunu olanöğretmenlerin, Fen Edebiyat ve diğer okul mezunlarına göre müziksel zekalarınındaha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.Sınıf içi gözlemler ve yapılan görüşmelerde, öğretmenlerin, sözel zekâalanına uygun en fazla ?anlatım, yazı,? etkinlikleri, mantıksal zekâ alanına uygunyaptığı etkinliklerin başında ?Problem çözme? etkinliğinin geldiği, görsel zekâalanına uygun yaptığı etkinliklerin başında ?VCD, TV seyretme? etkinliğinin geldiği,müziksel zekâ alanına uygun yaptığı etkinliklerin başında ?Şarkı söyleme?etkinliğinin geldiği, sosyal zekâ alanına uygun yaptığı etkinliklerin başında ?Grupçalışması? etkinliğinin geldiği, bireysel zekâ alanına uygun yaptığı etkinliklerinbaşında ?Bireysel çalışma? etkinliğinin geldiği, Doğacı zekâ alanına uygun yaptığıetkinliklerin başında ?Doğa olaylarını inceleme - yorumlama? etkinliğinin geldiğisonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çoğunluğunun ÇZK hakkında fazla bir şeybilmedikleri, bu konuda çok yetersiz oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department ofElemantary Schools TeachersTitle : Analyzing The Usage of Multiple Intelligence ActivitiesAccording to Typer of Intelligence by Primary Scool Teachers.Author : Ferda GÜNGÖRAdviser : Asst. Prof. Dr. Faruk YAŞAROĞLUType of Thesis : MSc. Thesis, 2005Page Number : 96ABSTRACTThe purpose of this study is to determine the type of the activities used byprimary school teachers according to the multiple intelligences (MI).The sample of the study consisted of primary school teachers in the citycentre and villages of Ereğli distinct.Model of survey was used as a research method. ANOVA was used for thedata gained from the surveys and descriptive analysis was used for the data gainedfrom the interviews with the teacher and the classroom observations.The ANOVA results revealed that there are no significant difference amongteachers with respect to their MI. The results gained from the interviews and theobservations also indicated that activities mostly used by the primary school teachersfor verbal-linguistic intelligence were reading and expression.The mostly used activity for logical- mathematical intelligence was problemsolving, for visual-spatial intelligence VCD and CD watching, for musicalintelligence singing a song, for bodily-kinestetics intelligence dramatization, forsocial-interpersonal intelligence group working, for intrapersonal intelligenceindividual working, and for naturalist intelligence research and inspection.Moreover, interview results also showed that teachers do not have enoughinformation about the MI theory and implementattion of it into their lessons.