Politika koordinasyonu bağlamında Avrupa Birliği'nde rekabet politikalarının koordinasyonu ve Türkiye üzerine etkileri
The Coordination of competition policies in the EU in the context of policy coordination and its impacts on Turkey
- Tez No: 187244
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET BEŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Politika Koordinasyonu, Rekabet Politikası, AvrupaBirliği, Avrupa Birliği-Türkiye lişkileri, Policy Coordination, Competition Policy, the European Union, theEuropean Union-Turkey Relations
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
:Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, ktisat Anabilim DalıKurum:Politika Koordinasyonu Bağlamında Avrupa Birliği'nde RekabetTez BaşlığıPolitikalarının Koordinasyonu ve Türkiye Üzerine Etkileri:Özlem PamuksuzTez Yazarı:Yrd. Doç. Dr. Ahmet BeşkayaTez Danışmanı:Yüksek Lisans Tezi/ 2005Tez Türü/ Yılı:158Sayfa AdediÖZETAvrupa'da bir birlik kurmaya yönelik hareketlerin kökeni çok eskileredayanmaktadır. Bununla birlikte Avrupa'da bir birlik yaratma düşüncesi ciddi olarakII. Dünya Savaşı içinde ortaya çıkmıştır. Bu tarihten sonra Avrupa'da siyasi veekonomik birleşme yolunda çok önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve Avrupa Birliğigünümüzün en önemli birlik hareketi haline gelmiştir.Avrupa Birliği üyesi ülkeler, entegrasyon sürecinin başından itibaren ortakpolitikalara ihtiyaç duymuşlardır. Bu doğrultuda, Roma Anlaşması (1957) ile birlikteortak politikalar oluşturmaya ilişkin ortak kuralları belirlemeye çalışmışlardır. Buortak politikalar arasında, rekabet politikası en önemlilerinden biri olarak öneçıkmaktadır. Bu yüzden ortak bir rekabet politikasının düzenli bir şekildeyürütülebilmesi için, ekonomik işbirliğinin en sert şekli olan koordinasyona ihtiyaçduyulmaktadır. Tanım olarak koordinasyon, ülkenin farklı politikalar takip etmesinisağlayan, karşılıklı müzakerelerle oluşturulmuş politika ayarlamalarıdır. AvrupaBirliği içinde yer alan ülkeler ulusal rekabet politikalarını, karşılıklı müzakereleryoluyla Topluluk Rekabet Hukuku başlığı altında Roma Antlaşması'nın 81-89'uncumaddelerinde düzenlemişlerdir. Türkiye de Avrupa Birliği ile ilişkilerinden dolayırekabet politikalarının koordinasyonu konusunda yoğun bir süreç yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
: Z.K.Ü Institute of Social Scienses, Department of EconomyInstitution: The Coordination of Competition Policies in the EU in theTitle of the ThesisContext of Policy Coordination and Its Impacts on TurkeyAuthor of the Thesis : Özlem Pamuksuz: Assoc.Prof.Dr.Ahmet BeşkayaAdvisorType of Thesis/Year : MA Thesis/2005: 158Number of PagesABSTRACTThe history of endeavouring to set up a Union in Europe is very old.Nevertheless the idea of creating a union was occurred seriously during the WorldWar II. After then, there have been substantial developments in Europe in the way ofeconomic and political integration. Today, the EU has become a very importantunity movement.The EU member states had needed common policies, since the beginning ofthe period of integration. In this way, with 1957 Treatment of Rome, they had triedto identify some common rules regarding to create common policies. Thecompetition policy has appeared as one of the most important policy among thesecommon policies. In order to run a proper common competition policy, the strictestform of economic cooperation, namely, coordination is needed. Coordination is thepolicy adjustment established by mutual discussions that provides countries to followdifferent policies. The countries in the EU had established their national competitionpolicies by corresponding discussions according to the articles 81-89 of Treatment ofRome under the title of Community Competition Law. Because of the relations withthe EU, Turkey is passing through an intensive process about the coordination ofcompetition policy.