İlköğretim fen ve teknoloji dersinde çoklu zeka uygulamaları ve öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükler
Multiple intelligences applications at science and technology lessons and difficulties that teachers encounter
  1. Tez No: 212339
  2. Yazar: FATMA KÜBRA KUCUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AFYON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen ve Teknoloji Egitimi, Fen ve Teknoloji Programı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu arastırma fen ve teknoloji dersini veren ögretmenlerin `Çoklu Zeka Kuramını' uygulama asamasında; hangi yöntemleri kullandıklarını, etkinlikler düzenlerken ne gibi güçlüklerle karsılastıklarını, hangi zeka alanlarına yönelik etkinlik planlamanın daha güç oldugunu, çoklu zeka uygulamalarına yönelik görüs ve önerilerini tespit etmek amacıyla yapılmıstır. Bu amaçla 2005?2006 ögretim yılı içinde Konya ili merkez ilçelerde görev yapan ilkögretim sınıf ögretmenleriyle görüsülmüstür. Veri toplama aracı olarak iki tip anket ve bir görüsme formu kullanılmıstır. Ögretmenlerin demografik özelliklerine göre dagılımlarını tespit etmek için kisisel bilgi formu; çoklu zeka uygulamalarında kullandıkları yöntemleri, teknikleri ve bu konuda yasadıkları sorunları tespit etmek amacıyla çoklu zeka anketi kullanılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre, ögretmenlerin fen ve teknoloji dersinde uyguladıkları yöntemler sırasıyla, deney, tartısma, drama, kisisel arastırma, poster ve sınıf panosu hazırlama, hikayelestirme-senaryolastırma, proje teknigi, sunu hazırlama, slayt ve CD kullanma ve maket ve materyal hazırlama yöntemleridir. Ögretmenlerinin Fen ve Teknoloji dersinde; Çoklu zeka kuramına yönelik etkinlik düzenlerken karsılastıkları güçlükleri listeledigimizde sırasıyla, araç-gereç yetersizligi, sınıfların kalabalık olması, ögrencinin farklı etkinliklere uyum saglamakta zorlanması, bazı alanlara yönelik etkinlik saglama güçlügü, zaman güçlügü, okul binasının ve bahçenin yetersizligi, ailenin farklı etkinlikleri desteklememesi, kuskuyla yaklasması, ögretmenlerin kuramın uygulaması hakkında kendilerini yetersiz hissetmeleri seklindedir.
Özet (Çeviri)
This research has been performed to determine aspects and suggestions towards multiple intelligence application and what methods the teacher giving the course of science and technology use in the application stage of multiple intelligences theory, what types of difficulties they encounter when organizing activity, which activity planning towards intelligence fields is harder. For this purpose, class teachers of primary school performing duty in Konya province?s central counties between 2005 and 2006 have been interviewed. Two types of questionnaire and a interview form have been used as data collection tool. Personal information form was used to determine distributions according to the demographic characteristics of teachers and multiple intelligence application and problems they experienced on this matter. According to the results obtained, methods that teachers applied in science and tecnology lessons are trial, discussion, dram, personal research, poster and class panel preparation, slide and cd use, and material preparation respectively. When we listed difficulties teachers met when organizing activity towards multi intelligence theory, these are lack of tools-intrument, crowded classes, student?s difficulty about compliance with different activities, difficulty in activity providing towards some fields, time trouble, lack of school building and garden , lack of support to family activities by family and teacher?s feeling insufficient about application of theory. Key word: Multiple Intelligences Theory, Science and Tecnology Education, Science and Tecnology Programme.