Sınıf ve branş öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin ölçülmesi (Zonguldak ili örneği)
Measurement of primary school teachers and junior high school teachers' job satisfaction
- Tez No: 187250
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ AZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Job Satisfaction, Productivity, Motivation, HighSpirit
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kurum :Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, SınıfÖğretmenliği Ana Bilim DalıTez Başlığı : Sınıf ve Branş Öğretmenlerinin İş DoyumDüzeylerinin Ölçülmesi (Zonguldak İli Örneği)Tez Yazarı : Murat MeziroğluTez Danışmanı : Doç.Dr. Ali AzarTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi :165ÖZETBu çalışmada sınıf ve branş öğretmenlerinin iş doyumudüzeyleri ?iş ve niteliği, yönetim ve denetim biçimi, ödentiler,yükselme, eğitim, yetiştirme ve geliştirme olanakları, çalışmakoşulları ve çalışanlar arası ilişkiler? etkenlerinde; cinsiyet, yaş,kıdem yılı ve öğrenim durumu değişkenlerine bağlı olarak farklılıkgösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır.Zonguldak il ve ilçe merkezlerindeki rasgele yöntemle seçilen32 ilköğretim okulunda görev yapan sınıf ve branşöğretmenlerinden 324 kişilik örnekleme iş doyumu ölçeğiuygulanmıştır. Öğretmenlerin ?iş ve niteliği?, ?yönetim ve denetimbiçimi?, ?ödentiler?, ?yükselme, eğitim, yetiştirme ve geliştirmeolanakları?, ?çalışma koşulları? ve ?çalışanlar arası ilişkiler?konularına ilişkin algı ve beklentilerinin farkı iş doyumu olarakalınmış, iş doyumu etkenlerine verdikleri önem düzeyikonusundaki algıları da belirlenmiştir. Verilerin çözümlenmesi içintek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), İki Aritmetik Ortalama ArasındakiFarkın Önemlilik Testi, ve Tukey HSD Testi kullanılmıştır.Sınıf ve branş öğretmenleri ?çalışanlar arası ilişkiler? etkeninde?çok yüksek?, ?iş ve niteliği?, ?yönetim ve denetim biçimi? ve?yükselme, eğitim, yetiştirme ve geliştirme olanakları? etkenlerinde?yüksek?, ?çalışma koşulları? etkeninde ?orta? ve ?ödentiler? etkenindede ?düşük? düzeyde iş doyumu sağlamaktadırlar. Sınıf ve branşöğretmenlerinin iş doyumu düzeyleri arasında sadece ?iş ve niteliği?etkeninde anlamlı bir fark saptanmıştır. Sınıf öğretmenleri ?iş veniteliği? iş doyumu etkeninden branş öğretmenlerine göre daha fazladoyum sağlamıştır. İlköğretim okulu öğretmenlerinin iş doyumuetkenlerine verdikleri önem dereceleri yüksek seviyededir.Öğretmenlerin çalıştıkları kurumlarda işlerinden daha fazladoyum sağlayabilmeleri için ücret seviyelerinin ve sosyal yardımlarınınartırılması, mesleklerinde yükselmelerine özen gösterilmesi veokullarda çağdaş bir denetim anlayışının uygulanması önemlilik arzetmektedir.Anahtar Kelimler: İş Doyumu, Verimlilik, Güdüleme, Moral.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department ofPrimary School Teaching.Title : Measurement of Primary School Teachers andJunior High School Teachers? Job Satisfaction.Author : Murat MezirogluAdviser : Asst.Prof.Dr. Ali AzarType of Thesis : MSc. Thesis, 2005Page Number :165ABSTRACTIn this study I tried to show the differences of the primaryschool teachers teaching five years and junior high school teachersteaching at the last three years in the eight-years-long-compulsoryeducation awarding to, job satisfaction level, work and its quantities,management and supervision, salary, promotion, education, trainingand advancement opportunities, working condition, and interpersonalrelations and tried to show the differences according to sex, age, workyear and education level variables.The data used in this study were collected from 324 teachersserving compulsory education in 32 schools in the centre of Zonguldakasking about work satisfaction. The questionnaire asked theparticipants to rate their job satisfaction and the level of the importanceof the variables related to the organizational job satisfaction factors-work itself; management and supervision; salary; promotion,education, training, and advancement opportunities; working conditionand interpersonal relations. The data collected were analyzed by t-testfor Equality of Means and Analysis of Variance and Turkey HSD Test.The differences were statistically significant between the levelof job satisfaction of the primary and junior high school teachers.However all the teachers rated very high degree interpersonal relations;high in management and supervision and work itself and promotion,education and advancement opportunities; medium in workingconditions and low in salary? The primary school teachers were moresatisfied then the junior high school teachers on behalf of work itself.Primary school teachers rated higher then the junior high schoolteachers.As a result of there data; for teachers to be more satisfactory attheir work environments, level of their income, and social aid should berisen, and should help them get promotions and a modern supervisionin schools should be applied.