Branş ve sınıf öğretmenlerinin yöneticilikteki iş doyumlarının ve yöneticilik performanslarının incelenmesi
The examination of management performances and job satisfaction of branch and school teachers in administration
- Tez No: 254002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, performans, branş ve sınıf öğretmenleri, yöneticilik, Ümraniye, İstanbul, Job satisfaction, performances, branch and school teachers, management, Ümraniye, İstanbul
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacını sınıf ve branş öğretmenliğinden gelen yöneticilerin yöneticilikteki iş doyumlarını ve yöneticilik performanslarının incelenmesi ihtiyacı oluşturmaktadır. Bu araştırmada ?Branş ve sınıf öğretmenliğinden gelen yöneticilerin iş doyumları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?? sorusu ile ?Branş ve sınıf öğretmenliğinden gelen yöneticilerin performansları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?? sorularına cevap aranmıştır. Araştırmada betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evreni 2008-2009 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki tüm resmi ve özel ilköğretim kurumları oluşturmuştur. Bu kapsamda 2008-2009 eğitim öğretim yılında 45 adet resmi ilköğretim okulu ve 7 adet de özel ilköğretim okulunda görev yapan toplam 116 yöneticiyle (müdür ve müdür yardımcısıyla) çalışılmış olup evrendeki tüm okullara ulaşılmıştır. Araştırmada iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlardan biri ?İş Doyumu Ölçeği? diğeri ise ?Yetkinlik Değerlendirme Ölçeği?dir. Yetkinlik Değerlendirme Ölçeği beşli Likert tipi ölçekle hazırlanmış ve altı alt boyuttan oluşmaktadır;a) zaman yönetimi ve kişisel özellikler, b) liderlik ve vizyon, c) süreçlerin yönetimi, d) iletişim ve rehberlik, e) kurum kültürü oluşturma, f) kendi kendini yönetmedir.IVİş Doyumu Ölçeği de üçlü Likert tipi ölçeği ile hazırlanmış altı boyuttan oluşmaktadır; a) işin kendisi, b) yönetim, c) ücret, d) bireyler arası ilişkiler, e) başarı, saygınlık ve tanınma boyutu, f) veli-öğrenci ilgisizliği boyutudur. Araştırmada ilköğretim yöneticileri; 1) İlköğretim yöneticilerinin sınıf ve branş öğretmenliğinden gelişlerine göre iş doyum düzeylerinin incelenmesi, 2) İlköğretim yöneticilerinin sınıf ve branş öğretmenliğinden gelişlerine göre iş doyum düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı, anlamlı bir fark varsa düzeyinin ölçülmesi, 3) İlköğretim yöneticilerinin sınıf ve branş öğretmenliğinden gelişlerine göre performans düzeylerinin incelenmesi, 4) İlköğretim yöneticilerinin sınıf ve branş öğretmenliğinden gelişlerine göre performans düzeyleri arasında bir fark ya da ilgi olup olmadığı, bir ilişki varsa düzeyinin ölçülmesi, olmak üzere dört alt ögeye göre değerlendirilmiştir. İstatistiksel çözümlemeler için SPSS (The Stastical Packet for the Social Sciences) Paket programından yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları şöyle özetlenebilir: 1) Sınıf ve branş öğretmenliğinden gelen ilköğretim okulu yöneticilerinin iş doyumu sıra ortalamaları dikkate alındığında ?orta ve yüksek düzeyde? eşit olarak dağılım göstermektedir.2. Sınıf ve branş öğretmenliğinden gelen ilköğretim okulu yöneticilerinin iş doyum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamakla birlikte ücret boyutunda branş öğretmenliğinden gelen yöneticiler lehine anlamlı bir ilişki bulunmuştur.V3) Sınıf ve branş öğretmenliğinden gelen ilköğretim okulu yöneticilerinin performans düzeyleri sıra ortalamaları dikkate alındığında ağırlıklı olarak ?çok iyi? düzeyde olduğu bulunmuştur. 4) Sınıf ve branş öğretmenliğinden gelen ilköğretim okulu yöneticilerinin performans düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was the need of examining job satisfaction and management performances of administors who worked as a branch or school before. In this study the question ?If there is a meaningful relationship between the job satisfaction and performances of administors who worked as a teacher before was interragated. This study is one of the scanning relational technique descriptive analysis technique. All the state and private schools in Umraniye the city of Istanbul, constitute sample of this research. The sample consists of 116 directors (headmasters ? vice princepals) working in 45 state and 7 private primary schools in Umraniye during 2008-2009 education year. Two data collection methods have been used in this study. One of them is the scale of job satisfaction, the other one is the scale of eveluating the purfection. Both of there scales have six individual dimensions in themselves. The scale of evoluating the perfection is performed with quinary Likert type scale ans has six sub dimensions. a) Timing management and personal features, b) Leadership and vision, c) Management of processing, d) Communication and guidence, e) Creating instutional culture, f) Self managementThe scale of job satisfaction is formed with triple Likert type scale and has six sub dimensions.VIIa) The job itself, b) Management, c) Wage, d) relations between people, e) Achivement, prestige and publicity, f) Recklessness between parent-student In the study, primary school administors are eveluated as basing on the following four sub factors. 1. Examining the level of job satisfaction of administors in primary schools worked as a teacher before. 2. Wether there is a remarkable difference in level of job satisfaction of administors coming from branch or school perveptorship if there is the measuring of this level 3. Examining the performance of primary school administors considering their reputation as branch or school preceptorship 4. Whather there is a remarkable difference in level of performance between the administors coming from branch or school preceptorship. If there is a relation, measwing the levels. SPSS programme packet is used for statistical analysis.The verifies of research can be summarised as: 1. When avarage ranks are considered the job satisfaction of administors coming from school or branch perceptorship are displayed equally ?avarage and high level? 2. There is not any correlations between job statisfactions of branch or school preceptorship, but there is aremarkable relationship between the point of wages. 3. When avarage ranks are considered, performance levels of administors coming from branch or school preceptorship mostly appear in high level. 4. There is no remarkable relationship between the level of performances between the administors coming from school or branch preceptorship