Biyoloji öğretmen adaylarının, çevre sağlığı, sağlık bilgisi ve ilk yardım ile ilgili genel özellik, görüş, davranış ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi (Gazi Üniversitesi örneği)
General features, opinions, behaviours and level of knowledge of candidate biology teachers about the subjects of the environmental health, hygiene and first aid have been determined
- Tez No: 187303
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre Sağlığı, Sağlık, İlk Yardım, Gazi Üniversitesi, Biyoloji öğretmeni, Biyoloji Eğitimi, Öğretmen, Enviromental Health, Health, First Aid, Gazi University, Biology Teacher, Biology Teaching, Teacher
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının çevre sağlığı, sağlık bilgisi ve ilkyardım konuları ile ilgili genel özellik, görüş, davranış ve bilgi düzeyleribelirlenmiştir.Araştırmada Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Orta Öğretim Fen veMatematik Alanları Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalında okumaktaolan tüm öğrencilere başarı testi ve anket uygulanmıştır. Ankette öğretmenadaylarının konuyla ilgili genel özellik, görüş ve davranışlarını belirleyici sorular;başarı testinde ise konuyla ilgili bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik sorularhazırlanmıştır.Biyoloji öğretmen adaylarının %77,1'i herhangi bir biyolojik, kimyasal ya danükleer saldırı öncesinde; %42,7'si de deprem, sel, yangın ve benzeri afetleröncesinde ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini bilmemektedir. Adayların %55'ibulaşıcı hastalıklar konusunda bilgisiz olduklarını ve %80,2'si üniversitedeokudukları derslerin ilk yardım ve sağlık konusundaki bilgilerine katkı getirmediğinibelirtmiştir. Adayların % 96,9'unun ilk yardım, % 96,2'sinin çevre sağlığı vekoruyucu sağlık bilgisi konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını ifadeetmişlerdir. Tamamına yakını (%98,5'i) ilk yardım ve sağlık bilgisini öğretmenleriçin gerekli görmekle birlikte, %89,3'ü kalp masajı, %83,2'si suni solunum, %76,3'übüyük kanamalara ve %67,2'si de kırıklara müdahalede kendilerini yetersizgörmektedirler.Biyoloji öğretmen adaylarının bilgi düzeylerini belirlemek amacıylauygulanan başarı testinde başarı oranı yalnızca % 49 olarak saptanmıştır. Liseöğrenimleri süresince sağlık bilgisi dersi alan ve almayan biyoloji öğretmenadaylarının, ilk yardım ve koruyucu sağlıkla ilgili bilgi düzeyleri arasında anlamlı birfark bulunmamış; ilk yardım konusunda kurs alanların bilgi düzeylerinin almayanlaraoranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmen olduğunda okul ve civarınıniiçevre sağlığını olumlu yönde değiştirebileceğine inananların inanmayanlardan bilgiaçısından bir farkı yoktur. Adaylar bulaşıcı hastalıklardan korunma konusundakendilerini yeterli görseler de, görmeseler de bilgi düzeylerinin düşük olduğu tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; general features, opinions, behaviours and level of knowledgeof candidate biology teachers about the subjects of the environmental health,hygiene and first aid have been determined.In the investigation, success test and questionnarie have been applied to allthe students studying in Gazi University, Faculty of Education, Department ofSecondary Education Science and Mathematics Teaching, Biology TeachingProgramme. In questionnarie, questions determining the general features, opinionsand baheviours of the candidate teachers about the subjects; in success test, questionsaimed at evaluating the level of knowledge on the subjects have been prepared.77 % of candidate biology teachers do not know what kind of preventivemeasures are required to be taken before any biological, chemical or nuclear attackand 42,7 % of them do not konw the preventive measures that are required beforeearthquake, torrent, fire and similar disasters. 55 % of the candidates have informedthat they are ignorant about contagious diseases and 80,2 % of them have informedthat the lectures they attend at the university do not make any contribution to theirknowledge of health and first aid. 96,9 % of candidates have stated that they needmore information on first aid and 96,2 % of them on environmental health andpreventive hygiene. Despite almost all of them ( 98,5 % ) see first aid and hygieneare necessary for teachers, 89,3 % of them see themselves insufficent in hearthmassage, 83,2 % in artificial respiration, 76,3 % in haemorrhage and 67,2 % inintervening fractures.In the success test aimed at detemining the level of knowledge of candidatebiology teachers success rate has been proved as only 49 %. An expressivedifference has not found in the levels of knowledge between the candidate biologyteachers who took the lesson of hygiene during their seconrady education and thosewho did not, it has been seen that the level of knowledge of those who took a courseon first aid is higher than in comparison with those who did not. There is noivdifference in knowledge between those who believe that they can changeenvironmental health of the school and its vicinity in a positive way when theybecome teachers and those who do not. The levels of knowledge of the candidateshave been proved to be low whether they see themselves sufficent in avoidingcontagious diseases or not.