Adbilim açısından Samsun, Ordu ve Sinop ağızlarında armut, elma ve erik adları
The names of pear, apple and plum in dialects Samsun, Ordu and Sinop as onomastics
- Tez No: 187345
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZEN YAYLAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adbilimi, Tür adbilimi, Kavramlaştırma, Armut, elma ve erikçeşitleri, Samsun, Ordu ve Sinop ağızları
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Adbilim Açısından Samsun, Ordu ve Sinop Ağızlarında Armut, Elma ve Erik AdlarıNuh DOĞANÖZETSamsun, Ordu ve Sinop yöresi ağızlarında çeşitliliğiyle dikkat çeken armut, elmave erik adları Türkçenin sözvarlığı açısından önemlidir. Türkçenin zengin sözvarlığınındikkat çekici öğelerinden olduğunu düşündüğümüz armut, elma ve erik adları, adbilimaçısından Türkçenin kavramlaştırma gücünü ve kavramlaştırma sırasında başvurulananlatım yollarını ortaya koyabilmektedir.Tür adbilimi olarak ifade edilebilecek bu çalışma, Türkçede nesne, varlık vekavramların adlandırılmasında hangi unsurların belirleyici olduğunu ortayakoyabilecek niteliktedir. Anadolu ağızlarına özgü anlatım özelliklerinin görüldüğüarmut, elma ve erik adları, ağızların, dolayısıyla Samsun, Ordu ve Sinop ağızlarınıngeniş anlatım olanaklarını ortaya koymakta; Türkçenin hemen hemen bütün türetmekurallarından faydalanabildiğini göstermektedir.Anadolu insanının kültürel dokusunu yansıtması bakımından da önemli olanarmut, elma ve erik adlarının, Samsun Ordu ve Sinop ağızlarının fonetik özelliklerihakkında bilgi verebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The names of Pear, Apple and Plum in dialects Samsun, Ordu and Sinop as Onomastics.Nuh DOĞANABSTRACTThe names of apple, pear and plum taking attention with the differences inSamsun, Ordu and Sinop region dialects are important in respect of speech availabilityof Turkish. The names apple, pear and plum which we think they are the most elementstriking of Rich speech availability of Turkish are able to put forward the conceptualpower of Turkish and speech ways applied during conceptualized.This work which can be stated as science of common noun, has the qualıty ofbeing able to put forward which factors are characteristic in the naming objectsexistence and concepts in Turkish. The names of apples,pear and plum shows speechfeatures peculıar to Anatolia dialects,for thıs reason, these dialects has been puttingforward wide telling possibility of dialects of Samsun ,Ordu,Sinop and show to benefitthe benefitting from almost derivation rules of Turkısh.The names of pear, apple and plum, which are important in respect of reflectingcultural tissue of Anatolia people, are thought to give information about phoneticfeatures of Samsun, Ordu and Sinop by us.KEYWORD: Onomastics, Common noun, Conceptualize, Pear Apple Plum Kinds,Samsun, Ordu, and Sinop Dialects.