Adbilim açısından Ardahan ili soyadları
Surnames of the city of Ardahan in terms of onomastics
- Tez No: 860192
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ad Bilimi, Kişi Adları Bilimi, Ardahan, Soyadı, Onomastics, Antroponymie, Ardahan, Surname
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 483
Özet
Bu çalışmada ad bilimi altında Ardahan ili soyadları üzerine inceleme yapılmıştır. Toplam 127.808 kişiye ait soyadından 4.304 farklı soyadı tespit edilerek köken, yapı ve anlam bakımından incelenmiştir. Tezin giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, yöntemi ve alan ile ilgili yapılan önceki çalışmalara yer verilmiştir. Tezin birinci bölümünde ad bilim, ad bilimin dalları ve kişi ad bilimi hakkında bilgi verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde soyadı kavramı, Türkiye'de soyadı kullanımı, soyadı alınırken başvurulan yollar konuları ele alınmıştır. Tezin üçüncü bölümünde Ardahan iline ait (coğrafi yapısı, tarihi, nüfusu) bilgilere yer verilmiştir. Tezin dördüncü bölümünde Ardahan ili soyadları incelenmiştir. Soyadları köken bakımından, yapı bakımından ve anlam bakımından bir sınıflandırılma yapılarak incelenmiştir. Yapı bakımından soyadları basit, türemiş ve birleşik olarak üç başlık altında incelenmiştir. Tezin beşinci bölümünde 4.304 soyadının sözlük anlamı tablo halinde alfabetik bir sıralamayla verilmiştir. Tabloda yanlış yazılan soyadlarının doğru yazımı da gösterilmiştir. Tezin son bölümünde ise incelenen soyadlarından hareketle bazı bulgulara yer verilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise elde edilen bilgi ve bulgulardan hareketle genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an examination was made on the surnames of Ardahan province under onomastics. From the surnames of a total of 127.808 people, 4.304 different surnames were identified and examined in terms of origin, structure and meaning. In the introduction part of the thesis, the purpose, scope, method and previous studies on the field are included. In the first section of the thesis, information about onomastics, branches of onomastics and personal onomastics is given. In the second section of the thesis, the concept of surname, the use of surnames in Turkey, and the methods used to obtain surnames are discussed. In the third section of the thesis, information about the province of Ardahan (geographic structure, history, population) is included. In the fourth section of the thesis, the surnames of Ardahan province were examined. Surnames were examined by classifying them in terms of origin, structure and meaning. In terms of structure, surnames are examined under three headings: simple, derived and compound. In the fifth chapter of the thesis, the dictionary meanings of 4.304 surnames are given in a tabular alphabetical order. The correct spelling of misspelled surnames is also shown in the table. In the last section of the thesis, some findings are given based on the surnames examined. In the conclusion section of the thesis, a general evaluation was made based on the information and findings obtained.