Doğrudan yabancı yatırımların istihdam üzerindeki olası etkileri : Türkiye örneği
The probable effects of foreign direct investment on employment : Case of Turkey
- Tez No: 187352
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECLA AYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, stihdam, Türkiye, Foreign Direct Investment, Employment, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETKurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, ktisat Anabilim DalıTez Başlığı : Doğrudan Yabancı Yatırımların stihdam Üzerindeki Olası Etkileri:Türkiye ÖrneğiTez Yazarı : Mehmet ATEŞTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Necla AYAŞTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2006Sayfa Adedi : 119kinci Dünya Savaşı'nın ardından yatırım ve uluslararası ticaret alanlarında yaşanandeğişim sonucu doğrudan yabancı yatırımlar, ihracat ve ithalat işlemlerinin yeni ve farklı birboyutu olarak ortaya çıkmıştır. 1960'lı yıllardan itibaren yaygınlaşan ve kısa zamandaküresel yatırımcılar tarafından benimsenen bu yatırım biçimi, 2000'li yıllara gelindiğindeyüksek hacimli ticari faaliyetler arasına katılmıştır.Çalışmada tarihsel açıdan doğrudan yabancı yatırımların ortaya çıkışı ve bu süreç ileilgili teoriler anlatılmıştır. Söz konusu teoriler ışığında doğrudan yabancı yatırımların ülkelertarafından tercih edilme nedenleri ve ülke ekonomilerine olan katkıları da belirtilmiştir.Özellikle yabancı yatırımların istihdam üzerindeki etkilerine ayrıca değinilmiştir. Doğrudanyabancı yatırımların istihdama olan katkıları, çeşitli yıllarda yapılan çalışmalara dayanılarakaktarılmıştır. stihdam katkısı sadece hacimsel olarak değil işgücü niteliği, verimliliği veücretler üzerindeki etkileri açısından değerlendirilmiştir.Doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'deki tarihi seyri de belirtilmiş ve istihdamaolan katkılarını belirtmek üzere ekonometrik bir analiz yapılmıştır. Ekonometrik analiz içinstanbul Sanayi Odası verileri kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre doğrudan yabancıyatırımların Türkiye'de istihdamı artırdığı gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : Z.K.U. Institute of Social Sciences, Department of EconomyTitle : The Probable Effects of Foreign Direct Invesment on Employment:Case of TurkeyAuthor : Mehmet ATESAdviser : Asst. Prof. Dr. Necla AYASType of Thesis : MSc. Thesis, 2006Page Number : 119After World War II, due to changes in the fields of investment and international trade,foreign direct investments came to the scene as a new and different dimension of export andimport activities. This type of investment which was accepted by the global investors sincethe 1960?s has joined the group of high volume trade activities in the 2000?s.In this study, the emergence of foreign direct investments fron an historicalperspective and relative theories are explained. Based on the theories, the reason behind whycountries have preffered foreign direct investments and its contributions to countryeconomics have also been expressed. Especially the effects of foreign direct invesments onemployment has been expressed. The contribution of foreign direct invesments toemployment was explained based on studies conducted in different years. The contributionon employment has been evaluated not only in terms of volume but also the quality,efficiency and wages have also been taken into consideration.The historical development of foreign direct invesments in Turkey was also indicatedand to point out its contribution to employment, an econometric analysis was implemented.Istanbul Chamber of Industry data were used for econometric analysis. As a result, it wastried to be shown that foreign direct invesments increased employment in Turkey.