KOBİ'lerin finansal kaynaklara ulaşım olanakları ve finansal yapıları: Çaycuma'daki KOBİ'ler üzerine alan çalışması
The access possibilities of financial resources an financial structures of SMEs: Field study on SMEs in Çaycuma
- Tez No: 187351
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURHAN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOB, Finansal Kaynak, Finansal Yapı, Kaynak Kullanımı ve Anket, SME, Financial Resource, Financial Structure, Resource Utilization andQuestionnaire
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZETKurum : ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, şletme Anabilim DalıTez Başlığı : KOB 'lerin Finansal Kaynaklara Ulaşım Olanakları ve FinansalYapıları: Çaycuma'daki KOB 'ler Üzerine Alan ÇalışmasıTez Yazarı : Gülşen CuraTez Danışmanı : Doç. Dr. Turhan KorkmazTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2006Sayfa Adedi : 230KOB 'lerde ekonomik ve sosyal hedeflerin gerçekleşmesi, rekabette farkınyaratılması, finansal performansın ve firma değerinin arttırılması, paydaşların beklentileriningerçekleşmesi ve ülke ekonomisinde katma değer yaratması açısından finansal kaynaklaraerişim ve bu kaynakların etkin kullanımı önemli rol oynamaktadır. Özellikle Türkiye'desermaye piyasasının yeterince gelişmemesi, yüksek faiz oranları, krediler için teminatistenmesi vb nedenlerle finansal kaynaklara erişimde sınırlamalar söz konusudur. DolayısıylaKOB yöneticilerinin üretim faktörlerinden biri olan sermayeyi daha etkin ve verimlikullanmaları gerekmektedir.Bu çalışmada; Zonguldak li Çaycuma lçesinde faaliyette bulunan KOB 'lerin mevcutekonomik ve finansal yapılarını tespit etmek, finansal kaynakları ve bu kaynaklarınkullanıldığı yerleri saptamak, ihtiyaç duydukları finansal olanaklara erişim imkânlarınıortaya koymak ve mevcut sorunlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada 51 KOByöneticisi veya sahibi ile yüz yüze anket yapılarak bölgedeki tüm işletmelere ulaşılmıştır.Anket sonuçlarından elde edilen bilgilere göre; Çaycuma Bölgesindeki KOB 'lerin finansalkaynaklara erişim ve kullanım imkanları ile varlık kullanımları Türkiye geneliniyansıtmaktadır.Büyük ölçekli işletmelerde olduğu gibi KOB 'lerde de kullanılan finansal kaynaklarınve kullanım oranlarının doğru bir şekilde seçilmesi, bu şirketlerin faaliyetlerinisürdürebilmeleri ve bulundukları ekonomide değer yaratabilmeleri açısından önemli bir roloynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of ManagementThe Access Possibilities of Financial Resources and FinancialTitle :Structures of SMEs: Field Study on SMEs in ÇaycumaAuthor : Gülşen CuraAdviser : Assoc. Prof. Dr. Turhan KorkmazType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2006Total Number of Pages : 230In small and medium sized enterprises (SMEs), getting financial resources and usingthem properly play an important role to realize economic and social targets, to makedifference in competition, to increase financial performance and firm value, to satisfyshareholders? expectations and to create added value. In Turkey there are some restrictionsto access financial resources easily due to the some country specific reasons such asunderdeveloped capital market, high interest rates and guarantee terms of credits etc.Because of mentioned reasons, SME managers need to use limited financial resources moreefficiently and more effectively as a production factor.In this study, it is aimed to determine, existing economic and financial structures,financial resources (and where they have been used), financial resource options and existingproblems of the SMEs settled down in Çaycuma - Zonguldak. During the study, managersand/or owners of all 51 SMEs in the region have been reached and interviewed face to face.At the end of the interviews it has been observed that the financial alternatives and financialresource utilization, for the companies in Çaycuma district, echoes Turkey?s general figures.In SMEs, as like big sized enterprises, choosing the right financial resource anddetermining utilization ratio play an important role to survive and create added value for theeconomies in which they are.