İlköğretim okulları 1. kademede eğitici kol çalışmalarının yeterlilik düzeyi
Sufficiency level of educative branch training in the first grade of primary school
- Tez No: 187354
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAİME SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitici Kol, lköğretim Okulları 1. Kademe, Educative Branch Training, First Grade of Primary School
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETKurum : ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları Anabilim DalıTez Başlığı : lköğretim Okulları 1. Kademede Eğitici Kol Çalışmalarının YeterlilikDüzeyiTez Yazarı : Aslı EKMEKCTez : Yrd. Doç. Dr. Saime SayınDanışmanıTez Türü,Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2006Sayfa Adedi : 81Bu araştırma, ilköğretim 1. kademede uygulanan eğitici kol çalışmalarının yeterlilikdüzeyini ortaya koymak amacı ile yapılmıştır.Araştırma betimsel modeldedir. Veri toplama aracı olarak ? lköğretim OkullarındaUygulanan Eğitici Kol Çalışmalarının Yeterliliği Anketi? kullanılmıştır. Araştırmanınverileri, 2004-2005 eğitim-öğretim yılı, 2. yarıyılında Zonguldak ili Karadeniz Ereğliilçesinde görev yapan 100 öğretmenin ankete verdiği yanıtlar çerçevesinde toplanmıştır.Verilerin istatistiksel analizi SPSS 9.0 paket programı kullanılarak ?Ki kare? testi yapılmışve öğretmen görüşleriyle ilgili elde edilen temel sonuçlar aşağıda verilmiştir:1. Öğretmenlerin eğitici kola katılım, eğitici kol faaliyetleri ile ilgili bilgi, eğitici kolaayrılan süre, araç-gereç yeterliliği, öğretmenin rehberliği, ferdi faaliyetler ve paylaşımkonularındaki görüşleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Sadeceöğretmenlerin eğitici kollara öğrenci dağılımı yapılmadan önce eğitici kolların öğrencileretanıtılması konusundaki görüşleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.2. Öğretmenlerin eğitici kola katılım, eğitici kol faaliyetleri ile ilgili bilgi, eğitici kolaayrılan süre, araç-gereç yeterliliği, öğretmenin rehberliği, ferdi faaliyetler ve paylaşımkonularındaki görüşleri ile mesleki kıdem arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKU Institute of Social Sciences, Educational ProgramsDepartmentTitle : Sufficiency Level of Educative Branch Training in The First Gradeof the Primary SchoolAuthor : Aslı EkmekciAdviser : Asst. Prof. Dr. Saime SayınType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2006Page Number : 81This research is made to point out the sufficiency of the educative branch trainingcarried out in the first level of primary education.The research is in descriptive model. ?The poll of the sufficiency of educative branchtraining carried out in the primary school? is used as a tool for supplying data. The data ofthe research is supplied in the limit of the answers given by the 100 teachers who work inZonguldak /Ereğli in the second term of the 2004-2005 education year.The statistic analysis of the data are made ?Chi-Square? test by using SPSS 9.0software program and the basic results supplied about the ideas of the teachers are given inthe following part.1. It is found that there is no meaningful relationship between the thoughts of theteachers about the participation to the educative branch training, the knowledge about theeducative branch training, the time given to educative branch training, tool-equipmentadequacy, the guidance of the teacher, individual activities , sharing and the sex of thechildren. It is only found that there is a meaningful relationship between the thoughts of theteachers about the topic related to the explanation of the educative branch training to thechildren before distributing them to students and the sex.2. And it is found that there is no meaningful relationship between the participation tothe educative branch training, the knowledge about the educative branch training, the timegiven to educative branch training, tool-equipment adequacy, the guidance of the teacher,individual activities-sharing and the professional seniority.