İl yönetiminde bir yerel yönetim organı olarak il özel idareleri
Special provincial administrations in province administration as a local administration organs
- Tez No: 187386
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VAHDETTİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: l Genel daresi, l Özel daresi, Özerklik, Reform, Province Adminisration, Special Provincial Administration, Autonomy, Reform
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET? L YÖNET M NDE B R YEREL YÖNET M ORGANI OLARAKL ÖZEL DARELER ?Özlem KELEŞSüleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi BölümüYüksek Lisans Tezi, 245 sayfa, Haziran 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Vahdettin AYDINBu tezin amacı, il düzeyinde merkezi idarenin taşra teşkilatı olan il genelyönetimini ve bir yerinden yönetim birimi olan il özel idaresini incelemek ve il özelidarelerinin yönetim sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğunun anlaşılmasınısağlamaktır.Çalışmanın kapsamını ana hatları ile il genel ve il özel idareleri oluşturduğu içintaşra teşkilatının bölümleri olan il ve ilçeler incelenmiş, işlevini yitiren bucaklaradeğinilmemiştir. Yine mahalli idare birimlerinden il özel idaresi ayrıntılı olarak incelemekapsamına alınmış olup belediye ve köylere ilişkin ayrıca inceleme yapılmamıştır.Tezde, il özel idareleri, yönetim sistemimiz içerisindeki konumu ve modern yerelyönetim anlayışı ile yeniden yapılanma çabaları çerçevesinde değerlendirme kapsamınaalınmış, konu ile ilgili kanun ve tasarılar değerlendirilmiştir. l özel idarelerini yapı ve işlevaçılarından ele alarak kapsamlı şekilde yeniden düzenlemeye tabi tutmayı amaçlayan 5302sayılı l Özel daresi Kanunu da getirdiği yenilikler açısından eski kanun ile ilgilimaddeleri çerçevesinde karşılaştırmaya tabi tutulmuştur.Sonuç olarak, demokratikleşme açısından önem taşıyan ve kamu hizmetlerinivatandaşlara en yakın şekilde sunan l özel idarelerinin, özerkliklerinin ve modern yerelyönetim anlayışının gereği olarak, uygun altyapı ve yasal düzenlemeler çerçevesindekendilerine ait hizmet ve yetkilere kavuşturulmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSPECIAL PROVINCIAL ADMINISTRATIONSin PROVINCE ADMINISTRATION as aLOCAL ADMINISTRATION ORGANSÖzlem KELEŞSüleyman Demirel University, Department of Public AdministrationMba, 245 pages, June 2006Asst. Prof. Dr. Vahdettin AydınThe aim of this study is to examine the city which is the provinces organisation ofcentral administration and local administration and to state that local administrations arethe indispensable part of the administration system.The basic lines of the study are the general and local city administrations.Therefore, cities and counties, which are the units of provinces organisation, have beendiscussed; however, villages which lost their functions haven?t been examined. This studyfocuses on evaluating the local administrations in accordance with its necessity in ouradministration system and its modernization.n this embrace reference laws and draft laws have been appraised. The LocalAdministration Law 5302, aiming to regulate the local administrations concerning withtheir structures and functions has been compared with the previous one.As a result Local Administrations, presenting services to public closely andimportant for democracy, should be given service and authority within a suitableinfrastructure and legal regularities which is necessary for their autonomy and modernlocal administration.