Gelendost Ertokuş kervansarayı
Gelendost Ertokuş caravansarai
  1. Tez No: 187416
  2. Yazar: DOĞAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHATTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kervansaray, Isparta, Kervanyolları, Ertokuş, Selçuklu, Caravansarai, Isparta, Kervanyolları, Ertokuş, Selçuklu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZETGelendost Ertokuş KervansarayıDoğan DEM RCSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsüslam Tarihi ve Sanatları Anabilim DalıYüksek lisans Tezi, 162 sayfa, Temmuz 2006Danışman: Yard. Doç. Dr. Bahattin YAMANErtokuş Kervansarayı I. Alaeddin Keykubad döneminde AtabeyMübarizeddin Ertokuş tarafından yaptırılmıştır. Vakfiyesi mevcuttur. Plan açısındankarma tip kervansaraylar grubundadır. Açık avlu ve kapalı bir mekandan oluşur.Dikdörtgen planlıdır. Açık avluya girişte ve kapalı kısma girişte birer sivri kemerliportal yer alır. Kitabesi kapalı kısmın portali üzerindedir. ki evreli olarakyapılmıştır. Açık avlu ise daha küçük taşlarla ve özentisiz olarak sonradan yapıyailave edilmiştir.Hanın işlevsel yorumu şöyle yapılabilir; giriş aksının sağında ve solundayönetici odaları bulunur. Açık avludaki yönü avluya bakan iki büyük eyvankervansarayda görevli nalbant ve arabacı gibi meslek guruplarına aittir. Açık avlununher iki yanında yer alan ve kervansarayın dikdörtgen planına paralel olarak uzananrevaklı kısımlar hayvanlar içindir. Girişin aksında yer alan kapalı mekanda ise toprakplatform üzerinde yolcular geceler.Bu çalışmada, Isparta linde sadece bir Selçuklu yapısı anlatılmıştır.Anadolu'da bunun gibi yüzlerce hatta binlerce yapı bulunmaktadır. ncelemedekiamaç yapının ve döneminin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak olduğu kadar,ilimizde yaşayıp ta yapının adını hiç duymamış veya adını duyduğu halde konuhakkında bilgisi bulunmayan kimselere de faydalı olabilmek, tüm bunların yanı sıraata yadigarı olan bu eserleri koruma ve yaşatma bilincini aşılayabilmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGELENDOST ERTOKUŞ CARAVANSARAIDoğan DEM RCUniversty of Süleyman Demirel, Institute of Social SciencesChair of Islamic History and ArtsMaster Thesis, 162 page, June 2006Supervising: Yrd. Doç. Dr. Bahattin YAMANErtokus Caravanserai, which possesses a foundation document, was builtby Atabey Mubarizeddin Ertokus under the reign of Alaeddin Keykubad I.With regard to the design, it belongs to the mixed type group of caravanseraisand consists of a closed space together with an open courtyard and. Its shape isrectangular and there is a portal which has an ogive in the entrance to the opencourtyard and the closed space. Its foundation document is placed on the portalof the closed space, which has a two-phased construction style. The opencourtyard in which the small paving stones are laid down in a careless mannerwas built later as an extension to this structure.Functional interpretation of the inn can be made as follows; there arerooms for the administrators to the right and to the left of the entrance axle.Two great eyvans (antechambers) overlooking the open courtyard werereserved for those who were in charge in the caravanserai such as the coachmenand the blacksmiths. The parts which are located on both sides of the opencourtyard and which lie parallel to the rectangular design of the caravanseraiwere reserved for the animals. The travelers used to spend the night on the clayplatform in the closed space of the entrance axle.In this study, only a Seljuk edifice which is located in Isparta isdiscussed. However, there exist hundreds even thousands of such edifices inAnatolia. The aim in this study is not only to reveal the unknown aspects of thisedifice and its period, but also to be helpful to those who have never heard orhad any information about it as well as to make them conscious of keeping andpreserving these kinds of edifices which are the relics of our ancestors.