Diplomacy in the information age: The use of information technologies in verification
Bilgi çağında diplomasi: Antlaşmaların doğrulanmasında enformasyon teknolojilerinin kullanımı
- Tez No: 187525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Devrimi, Uluslararası İlişkiler, Doğrulanmak, Silahların Kontrolü, Information Revolution, International Relations, Verification, Arms Control
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Bu tezin temel argümanlarından bir tanesi de bilgi devriminin mevcut uluslararasıanlaşmaların doğrulanmasında kayda değer bir etkisi olduğudur. Bu argümanı desteklemekiçin bilgi devrimi ile uluslararası ilişkiler arasındaki ilişki; bilgi devriminin güvenlik, çatışmayönetimi ve uluslararası işbirliğine etkilerinin yanı sıra, bu ilişkinin sistem ve birim bazlıincelenmesi yoluyla ele alınmıştır. Akabinde, antlaşmalarının doğrulanmasının teori veuygulaması, rejim teorileri ve doğrulamayı zorlayan konuların özellikle vurgulanmasısuretiyle detaylı bir biçimde tartışılmıştır. Son olarak, bilgi devriminin etkilerini incelemekamacıyla Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Nükleer Denemelerin YasaklanmasıAntlaşması Örgütü (CTBTO) iki örnek olarak seçilerek incelenmiştir. Sonuç kısmında ise,IAEA ve CTBTO uygulamalarından elde edilen bulgulara göre, yeni bilgi teknolojilerininhileleri ortaya çıkarmada daha etkili hale gelmesinden beri, doğrulamanın uluslararasıilişkilerde daha kullanışlı hale geldiği öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the major arguments of this dissertation is that the information revolution has hadsignificant impact on verification of existing international agreements. To support thisargument, the relation between information revolution and international relations is tackled byexamining systemic and unit level effects as well as impacts of information revolution onsecurity, conflict management and international cooperation, and then the theory and practiceof verification is discussed in detail with emphasis on regime theories and issues challengingverification. Finally, the International Atomic Energy Agency (IAEA) and the ComprehensiveTest Ban Treaty Organization (CTBTO) are selected as two case studies for the purpose ofanalyzing the impacts of information revolution. At the conclusion, based on the findingsfrom the operations of the IAEA and the CTBTO, it is suggested that verification has becomeeven more useful in international relations since it became more effective in detectingcheating thanks to the new information technologies.