The origins of the cold war in the Middle East: The Turkish case
Soğuk savaşın Ortadoğu'daki çıkış kaynakları: Türkiye olayı
  1. Tez No: 187529
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAKAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUR BİLGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Ortadoğu, Köken, Soğuk Savaş, Rekabet, Turkey, the Middle East, Origins, Cold War, Rivalry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZETSOĞUK SAVAŞIN ORTADOĞU'DAKİ ÇIKIŞ KAYNAKLARI: TÜRKİYE OLAYIÇAKAL, HÜSEYİNYüksek Lisans, Uluslarası İlişkilerTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Nur Bilge CrissEylül, 2006Bu tez Soğuk Savaşın Ortadoğu'da çıkış kökenlerine Türkiye'nin katkısını analizetmektir. Tezin temel savı, savaş sonrası Ortadoğu'daki uluslarası ortamın tarihsel büyükgüç çekişmesinin devamı niteliğinde olduğu ve Türkiye'nin bu bağlamda katkısının büyükgüçlerin savaş sırasında kurdukları pragmatist ilişkinin bozulmasında katalizör göreviniyerine getirdiğidir. Türk politikacıları devamlı olarak savaş sonrası Sovyet gücünü veAmerika ve İngiltere'nin bu güce karşı durmaması halinde Sovyet saldırısının kaçınılmazolduğunu her ortamda vurgulamaya çalışmışlardır. Ancak, belirtilen dönemde Ortadoğu'dagüvenlik tehdidi Sovyet askeri saldırısından çok tarihsel çıkar çatışmalarının devamındanortaya çıkmaktadır. Bu yüzden emperyalist çıkar çatışmaları ve bu çıkar çatışmalarındandolayı ortaya çıkan tehlikeli rekabet savaş sonrası Ortadoğu'da ortaya çıkan durumuaçıklamak için yeterli olabilmekte ve bu bölgede Soğuk Savaşın kökenleri konusundayeterli ipucu sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ORIGINS OF THE COLD WAR: THE TURKISH CASEÇAKAL, HÜSEYİNM.A., Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Nur Bilge CrissSeptember, 2006This thesis aims to analyze the ?contribution? of Turkey to the origins of the ColdWar in the Middle East. The main argument of this thesis, in this context, is that theimmediate post war environment in the middle east did not resemble something differentfrom the years-old strategic environment in the middle east, main characteristic of which iscontinuous great power rivalry for hegemony over the region. At this juncture Turkey?scontribution happened to be a catalyst in the deterioration of the pragmatist wartimepartnership between the Soviet Union and the Western Allies. Turkish policy makersstressed the power and inevitability of Russian attack in the event of lack of British andAmerican opposition. During the period concerned, in the Middle East, the danger to thesecurity of the free world did arise not so much from the threat of direct Soviet militaryaggression. It mainly aroused from continuation of the unfavorable historical trends.Therefore, imperial rivalries and dynastic ambitions suffice to explain most part of thepostwar situation in the Middle East and thereby gave enough clue for the origins of theCold War in that part of the world.