Yeni kamu yönetimi ve yerel yönetimler reformu
New public administration and local administrations reforms
- Tez No: 187588
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Reform, Yeniden Yapılanma, Yeni Sağ, Yeni Liberalizm, YeniKamu Yönetimi Anlayışı, 59. Hükümet Reformları, Turkish Public Administration, Reform, Restructuring, New Right, NeoLiberalism, New Public Management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
iÖZETYENİ KAMU YÖNETİMİ VE YEREL YÖNETİMLER REFORMUDilek MEMİŞOĞLUSüleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi BölümüYüksek Lisans Tezi, 175 sayfa, Şubat 2006Danışman: Doç. Dr. Hüseyin GÜLDünyada hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Söz konusudeğişim ve dönüşüm sürecinin etkilerini kamu yönetimi alanında da görmekmümkündür. Mevcut sorunlarını aşamayan kamu yönetimi sistemleri,küreselleşmenin ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin tetiklediği değişim vedönüşüm süreci sonunda yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sorunları çözmekve gelişmelere ayak uydurmak amacıyla yönetim sisteminde reform yapmak biryandan ihtiyaç diğer yandan da zorunluluk haline gelmektedir. Söz konusu durumTürk kamu yönetimi sistemi için de geçerlidir. Bu noktadan hareketle Türk kamuyönetiminde çeşitli reform çabaları gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada Osmanlı İmparatorluğu'ndan başlayarak günümüze kadargerçekleştirilen reform çabaları incelenmiş ancak 59. Hükümet tarafındandüzenlenen reformlar üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu çerçevede, Kamu YönetimiTemel Kanunu Tasarısı, İl Özel İdaresi Kanunu, Belediye Kanunu ve BüyükşehirBelediyesi Kanunu incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, kamu yönetimindeyeniden yapılandırmanın genel bir değerlendirmesi yapılarak reformların nasıl birmantık ve anlayışla gerçekleştirildiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmasonucunda 59. Hükümet tarafından gerçekleştirilen reformların yeni sağ ve yeniliberal yaklaşımlar ile yeni kamu yönetimi anlayışının etkisiyle hazırlandığı ve Türkkamu yönetimi sisteminde merkeziyetçilikten kopuş şeklinde ciddi bir değişikliğiöngördüğü sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTNEW PUBLIC ADMINISTRATION AND LOCALADMINISTRATIONS REFORMSDilek MEMİŞOĞLUSüleyman Demirel University, Department of Public AdministrationMPA, 175 pages, February 2006Supervising Professor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin GÜLThe world is in a rapid change and transformation process. Effects of thischange and transformation process can also be seen in the field of publicadministration. Public administration systems, with their existing problems inmanaging their existing problems, come across new challenges triggered by suchreasons as globalization and developments in information technology, among others.In order to deal with new developments and change and their consequences as wellas the shortcomings in public administration systems, it has become a necessity toreform public administration systems at both national and local levels. Reform andrestructuring in Turkish public administration system have also been a long awaitedissue. In recent years, a new wave of reforms has been sweeping the Turkishadministrative ad political arena.In this study, the reform efforts beginning from Ottoman Empire up to noware examined; but the focus of this examination is on the legislative activities andregulations by the 59th government. For this purpose, Public Administration BasicLaw Proposal, Special Provincial Administration Law, Municipality Law, MetropoleMunicipality Law are reviewed. The study also tries to evaluate how logically andintelligently and under which driving forces these reforms are made. This studyconcludes that the reforms made by the 59th Government seem to be profoundlyinfluenced by neo-liberal ideology and principles of new public management. Thus, atransfer of the power and responsibilities of the central government down to localadministrations, communities, market and private sector could be seen as the basicpremise of the reform in Turkish public administration. Still, there seems to be aneed for reform in overloaded and centralized Turkish public administration system.