Küreselleşme sürecinde Türkiye'de yerel yönetimlerin yapısal ve işlevsel dönüşümü
Structural and functional transformation of local governments in Turkey during the process of globalization
- Tez No: 227786
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AYKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yerel Yönetimler, Yerelleşme, Yerel Yönetim reformu, Globalization, Local Government, Decentralization, Local Government Reform, Structural and Functional Transformation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 499
Özet
Bu çalışma, küreselleşme sürecinin yerel yönetimlerde yapısal ve işlevsel dönüşümlere yol açtığını ileri sürmektedir. Küreselleşme ve yerelleşme sürecindeki gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki yerel yönetimleri de etkilemektedir. Bu etkiler Türkiye'de yerel yönetimlerde yasal düzenlemelerle yansımasını bulmaktadır. Bu çerçevede çalışmanın amacı; küreselleşme süreciyle birlikte yerel yönetimlerde ortaya çıkan yapısal ve işlevsel dönüşümün analizi, bu dönüşüm sürecinin Türk yerel yönetimlerindeki etkileri ve yerel yönetimlerde yapılan reformların küresel gelişmelerle olan bağlantısıdır.Çalışmada, küreselleşme sürecinin dünya genelinde ve incelenen ülke örneklerinde (İngiltere, Fransa ve ABD) ve Türkiye'de merkezi yönetimlerin yetki, görev ve işlevlerini daralttığı buna karşılık yerel yönetimleri yapısal ve işlevsel olarak güçlendirdiği ve öne çıkardığı sonucuna varılmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, kentleşmenin hızlanması ve kentlerin yapı ve işlevlerindeki değişimler, demokratikleşme ve halkın katılım olanaklarının artması, kamu hizmetlerindeki gelişmeler, yönetişim anlayışının gelişmesi, yerelleşme politikalarının yaygınlaşması, merkezi yönetim-yerel yönetim ilişkilerindeki değişim yerel yönetimlerde yapısal ve işlevsel dönüşümlere yol açmıştır.Türkiye'de yerel yönetim sistemi açısından önemli değişimleri içeren ve reform olarak değerlendirilebilecek yerel yönetim kanunlarında küreselleşme dinamiklerinin ve Avrupa Birliği etkisinin görüldüğü ve yeni kamu işletmeciliğinin izlerini taşıdığı sonucuna varılmıştır. Bu süreçte yerel yönetimlerde ortaya çıkan yapısal ve işlevsel değişimin özellikleri, boyutları olumlu ve olumsuz etkileri analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda ortaya çıkan yapısal ve işlevsel dönüşümün küreselleşme sürecinde yerel yönetimlerde oluşan eğilimlerle örtüştüğü sonucuna varılmıştır.Tez, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde küreselleşme/yerelleşme ve yerel yönetim kavramlarının teorik ve kavramsal çerçevesi ve yerelleşmenin farklı boyutları incelenmiştir.İkinci bölümde, küreselleşme sürecinde yerel yönetimlerin yapısal ve işlevsel dönüşümünü etkileyen yeni eğilimler ele alınmıştır. Küreselleşme sürecinde yerel yönetimlerin konumu, yerel yönetimleri öne çıkaran gelişmeler ve yerel yönetimlerde uygulanan modern yönetim teknikleri ele alınmıştır. İngiltere, Fransa ve ABD'de küreselleşme sürecinde yerel yönetimlerde yapılan yeniden yapılanma ve reform çalışmaları bağlamında gerçekleşen değişim ve dönüşümler ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.Tezin üçüncü bölümünde küreselleşme sürecinde Türkiye'de yerel yönetimlerin yapısal ve işlevsel dönüşümü incelenmektedir. Bu bölümde Türkiye'de yerel yönetimlerin gelişim süreci, uluslar arası yapılanmaların yerel yönetimlere etkileri, yerel yönetim reformları öncesi yerel yönetimlerin yapısal ve işlevsel sorunları, 1980 sonrası yerel yönetimlerde yapılan reform çalışmaları ele alınmaktadır. Son yerel yönetim yasalarının yerel yönetimler açısından ortaya koyduğu değişim ve dönüşüm süreci, il özel idareleri, belediyeler ve Büyükşehir belediyeleri açısından ele alınmakta ve yeni yasaların yerel yönetimlerin yapısında ve işlevlerinde meydana getireceği etkiler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study puts forward that globalization process has caused structural and functional transformations in local governments. Developments in globalization and decentralization process affects the local governments in Turkey as all over the world. These effects emerged in Turkey through legal regulations. At this point, the purpose of the study is to create the analysis of structural and functional transformation occured in local governments with the globalization process, effects of this transformation process in Turkish local governments and the connections of reforms implemented in local governments with the global developments.In this study, it is concluded that the globalization process constricted the authority, mission and functions of central governments in general parts of the world, in samples of analysed countries (England, France and USA) and in Turkey, however, contrary to this, it strengthens the local governmets functionally and structurally. Developments in information and communication technologies, rapid growth of urbanization and changes in function and structure of cities, increase of democratization and opportunity of participation of the public improvements in the public service, developments in governance understanding, widespread of decentralization politics, changes between connections of local government-central government caused structural and functional transformations in local governments.In local government laws in Turkey, which includes important changes for local government process and also can be interpreted as a reform, it is concluded that globalization dynamics and the effects of European Union can be observed in them and they have signs of the new public management. In this process, features of functional and structural changes emerged in local governments, its dimensions and positive and negative effects of it is analysed. As a result of this analysis, it is decided that structural and functional transformation is equal to tendencies emerged in the process of globalization.The thesis is consisted of three parts apart from the introduction and conclusion parts. In the first part, theoretical and conceptual frame of globalization/decentralization and local governments concepts and different dimensions of decentralization are analysed.In the second part, new tendencies that affects the transformation of structural and functional of local governments in the process of globalization period are examined. The position of local governments in the globalization process, the developments which gain importance for local governments, modern management techniques and local government subjects are studied. Changes and transformations resulted from re-construction and reform that occured in local government in the process of globalization in England, France and USA are examined in detail.In the third part of the thesis, local governments? structural and functional transformation is examined in Turkey. In this part, development period of local government in Turkey, effects of international structures to local governments , structural and functional problems of local governments before the local government reforms and the reform organizations in local governments after 1980 are analysed. Innovation and transformation period of the last local government laws from the aspect of local government is also analysed with the Special Provincial Administration, Municipal and Metropolitan Municipal Administration. In addition, effects of the new laws that will occur in the structure and function of local government are examined.