Sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi sorunu
The Issue of merging social security institutions'
  1. Tez No: 187590
  2. Yazar: FATMA EFTEKİN DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar, SosyalGüvenlik Kurumu Yasası, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, Social State, Social Security, Social Insurances, Social Security InstitutionLaw, Social Insurances and General Health Insurance Law
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
iiÖZETSosyal güvenlik anlayışında yaşanan gelişmeler sonucunda, sosyal güvenliğinanayasal bir hak olması, toplumun bütününe belirli sosyal ve ekonomik risklere karşı güvencesağlaması ve kamu kurumları aracılığıyla yerine getirilmesi anlayışı egemen olmuştur. Ancakgünümüzde, iktisat politikalarında yaşanan dönüşümle özdeş olarak sosyal güvenlikanlayışının da büyük bir değişime uğradığına tanık olmaktayız.1980 sonrasında uygulanan yeni liberal politikalar, sosyal güvenlikkurumlarının tek çatı altında birleştirilerek kurumsal anlamda küçültülmesini amaçlarken,sosyal güvenlik yardımlarının daraltılması sonucunu da beraberinde getirmiştir. Bu amaçlayapılan son yasal değişikliklerle kurumsal anlamda küçülme ?Sosyal Güvenlik KurumuYasası? ile gerçekleştirilirken, SSK, Bağ-Kur ve ES, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindebirleştirilmektedir. Sağlık hizmetlerinin ve sigorta yardımlarının daraltılması ise ?SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası? ile düzenlenmektedir. Genel Sağlık Sigortası ilesağlık hizmetlerinin kamusal niteliği göz ardı edilerek metalaştırılmasının önü açılmaktadır.Sosyal güvenlik alanında yaşanan tüm bu dönüşümün toplumsal boyutunabakıldığında; geliri olanların özel sigortalara yöneldiği, olmayanların ise gelecek kaygısıtaşıdıkları görülmektedir.Sigorta yardımlarının ve sağlık hizmetlerinin daraltılması ile kurumsalküçülmenin sağlanmasının sonucunda devletin sosyal güvenlik alanındaki işlevlerisınırlandırılmaktadır. Bu aşamada devlet, sadece minimum sosyal güvence sunarak, sosyalgüvenlik ve sağlık hizmetlerinin düzenleyicisi olma rolünü üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTTHE ISSUE OF MERGING SOCIAL SECURITY INSTITUTIONS?After the development of understanding of the social security, to be a constitutionalright, to provide a security against basic social and economic risks to the whole public, and toprovide by public institutions of social security understanding were effective. But today, thesame as transformation in economic politicies, we are witnessing a big change in socialsecurity understanding.Applications of neo-liberal politicies after 1980, it was aimed to diminish publicinstitutions while merging the social security institutions under a single roof, and it followedreducing social security aids. In this regard, minimization as institutional meaning wasrealized by the latest legal changes in ?Social Security Institution Law?, and then, SSK, Bağ-Kur and ES were collected under the Social Security Institution. Reducing health services andinsurance aids were regulated in ?Social Insurances and General Health Insurance Law?. WithGeneral Health Insurance, the public characteristics of the health services were eliminated andthis will cause becoming a merchandise. When we look at the social point of view of thetransformation in the field of social security, it is seen that the people who have a good incomechoose private insurances; on the other hand, who have not, are worry about their future.The functions of the state in the field of social security were diminished after therealization of institutional minimizing in insurance aids and health services. At this stage, thestate guarnatees a minimum social security, and play a role of regulator in social security andhealth services.