İlköğretim okulları seçmeli turizm 1-2-3 derslerinin verimliliği üzerine Ankara ilinde bir araştırma
A field of study in Ankara on the productivity of primary school elective tourism 1- 2 and 3 courses
  1. Tez No: 187623
  2. Yazar: FATMA AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm eğitimi, turizm bilinci, ilköğretim turizm dersi, mesleğe yönlendirme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Öğrencileri turizmcilik mesleğine yönlendirebilmek ve turizm bilinciverebilmek amacıyla ilköğretim okullarında seçmeli Turizm 1, 2 ve 3 dersleriuygulanmaktadır. Çalışmanın kapsamını, bu derslerin verimliliğini araştırmakoluşturmaktadır.Araştırma verilerini elde edebilmek amacıyla literatür taraması vegörüşmeler yapılmış, öğretmen ve öğrencilere anketler uygulanmıştır. Anketlerde?Kişisel Bilgiler?in yanı sıra ?Ders Programının Amaçları?, ?Ders Programınınİçeriği?, ?Öğrenme-Öğretme Süreçleri? ve ?Değerlendirme? ortak başlıkları altındasorular yöneltilmiştir. Anket uygulamaları sonucunda elde edilen veriler, istatistikiyöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmen ve öğrencilerin; kişisel özellikleriile programı algılamaları, farklı sorulara verdikleri yanıtların birbirini etkilemedüzeyleri ve bunların aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırma konusu dersleregiren öğretmenlerin büyük bölümünün branş dışı olduğu ve turizmle ilgili bir eğitimalmadıkları, derslerin tasarlanan eğitimin sonuçlarını gerçekleştirmek için yeterliolmadığı, araştırmada ulaşılan sonuçlardan başlıcalarıdır.Araştırma sonucunda öneriler geliştirilmiştir. Türkiye'de, turizm bilincikazandırma ve mesleğe yönlendirme, ülke genelinde ilköğretim dönemindegerçekleştirilmelidir. Turizm dersi, zorunlu ders olarak uygulanmalı; ders programıülke ve öğrenci gereksinimlerine uygun şekilde, yeni yöntemlere göredüzenlenmelidir. Dersin işlenişin-de yeterli araç gereç sağlanmalı; Kültür ve TurizmBakanlığı ile işbirliği yapılmalıdır. Dersin öğretmenlerine turizmle ilgili hizmet içieğitim verilmelidir. Ayrıca, konunun önemi gereği, kurumsal destekler alınarak dahakapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Elective tourism 1, 2 and 3 courses are implemented in primary schools to beable to orient students to tourism occupation and to give them tourism consciousness.To search productivity of these courses is the extent of the study.Review of literature and interviews were made and questionnaires wereimplemented to teachers and students for getting research data. Questions undercommon headlines concerning ?Objects of Curriculum?, ?Content of Curriculum?,?Learning and Teaching Process? and ?Evaluation? were asked in questionnairestogether with ?Personal Knowledge?. Obtained data at the end of questionnaireimplementations were analized using statistical methods. Personal characteristics ofteachers and students and perceptions of them about curriculum, and interactionlevels of their answers to different questions and relations among these weresearched. The main results of the study are; most of the teachers who give instructionbeing from out of the field and not taking any education related with tourism, and thecourses not being sufficient to realize outcomes of the envisaged education.The suggestions were developed at the end of the study. To give tourismconsciousness and orient the students to occupation in Turkey must be realized inprimary school stage throughout the country. The tourism course must beimplemented as a compulsory course, and the course curriculum must be designedaccording to new methods in accordance with necessities of country and students.Required materials should be provided in the process of the course and cooperationshould be established with Ministry of Culture and Tourism. In service educationmust be given course teachers. Additionally due to the importance of the topiccomprehensive researches must be carried out with institutional supports.Keyword: Tourism education, tourism consciousness, primary schooltourism course, orienting to occupation.