Differences in the perceptions on language learning strategies of english preparatory class students studying at Gazi University
Gazi Üniversitesi ingilizce hazırlık okulunda okuyan öğrencilerin dil öğrenme stratejileri algılamalarındaki farklılıklar
- Tez No: 187655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Yabancı Dil Öğrenimi ve Dil Öğrenme Stratejileri, Learning, Foreign Language Learning and Language LearningStrategies
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Öğretimi Araştırma ve UygulamaMerkezi İngilizce Hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilerin dil öğrenme stratejileriniaraştırmaktadır. Çalışma, beş bağımsız değişken (öğrencilerin cinsiyeti, okuyacaklarıfakülte, hangi liseden mezun oldukları, önceki İngilizce öğrenme deneyimleri ve yeterlikseviyeleri), altı bağımlı değişken (hafıza, bilişsel, telafi, bilişi yönetme, duyuşsal ve sosyalstratejiler(i)) ve bu değişkenler arasındaki muhtemel ilişkiler üzerine kuruludur. Toplam 334öğrenci (104-B, 99-C, ve 131-D kuru) çalışmaya katıldı. Bu çalışmada veri toplamak için,iki bölümden oluşan bir anket kullanıldı.Verilerin analizinde SPSS kullanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgularmaddeler halinde aşağıdaki şekildedir:1- Gazi Üniversitesi İngilizce Hazırlık sınıflarında okuyan öğrenciler dil öğrenmestratejilerini orta düzeyde kullanmaktadırlar.2- Kız öğrenciler erkek öğrencilere nazaran daha çok strateji kullanmaktadırlar.3- Tıp fakültesinde okuyacak öğrenciler, diğer fakültelerde okuyacak öğrencilere oranladaha fazla strateji kullanmaktadırlar.4- Özel lise/Anadolu lisesi ve Özel lise/Teknik lise çiftleri arasında strateji kullanımıbakımından istatistiksel farklar vardır.5- Telafi stratejileri kullanımında, İngilizce öğrenme tecrübesine sahip olan öğrencilerile olmayan öğrenciler arasında istatistik fark gözlemlenmektedir.6- D / B ve D / C kuru çiftleri arasında öğrencilerin hafıza, bilişi yönetme ve sosyalstratejileri kullanımlarında istatistiksel farklar vardır.Elde edilen sonuçların ışığında, Öğrenme Stratejileri Eğitiminin müfredataeklenmesi konusunda önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
he present study investigates the use of language learning strategies reported bystudents of English at the Preparatory School of Gazi University. It is based on fiveindependent variables (learners? gender, faculty, type of High School background, previousEnglish learning experience, and proficiency level), six dependent variables (memory,cognitive, compensation, metacognitive, affective and social strategies) and possiblerelationships between these variables. 334 students from Grade B (104 students), Grade C(99 students), and Grade D (131 students) classes participated in the study. The researcherused a two-part instrument to collect data.The treatment of the data was carried out through SPSS 12.0 for Windows. Theresults of the study indicated the following:1. Students of English at Preparatory School of Gazi University use languagelearning strategies at medium level.2. Females use language learning strategies more than males.3. Students from the Faculty of Medicine use language learning strategies more thanstudents from other three faculties (Faculty of Economic and AdministrativeSciences, Faculty of Engineering and Architecture, Faculty of Technical Education).4. Generally, students from Private Lycées use language learning strategies more thanstudents from other four lycées.5. A statistically significant difference is seen between students? previous Englishlearning experience and their use of compensation strategies.6. There are three statistically significant differences between the pairs D / B and D / CGrades in the uses of memory, metacognitive and social strategies.In the light of the results, it was suggested that Learning Strategy Training be integratedin the present curriculum.