An analysis of the factors influencing learner autonomy in the Turkish EFL context
Türkiye?de yabancı dil olarak İngilizce öğretimi bağlamında öğrenci bağımsızlığını etkileyen etkenlerin incelenmesi
- Tez No: 299903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci bağımsızlığı, Bireysel farklılıklar, Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce bağlamı, Bağımsız öğrenme, Sınıf?içi ve ?dışı öğrenme, Learner autonomy, Individual differences, Turkish EFL context, Independent learning, In- and out-of-class learning
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Türkiye'de genellikle bireyler çocukları yerine kararlar veren ebeveynlerin kontrolünde büyürler. Okul yaşına geldiklerinde, bu kontrol öğretmenlere geçer. Dahası, kendi öğrenmelerine ilişkin karar alma süreçlerine hiçbir zaman dâhil edilmemelerine rağmen öğrencilerin birçok okul dersini makul bir seviyede öğrenmeleri beklenmektedir. Bu da uzun soluklu ve anlamlı öğrenmeyi engelleyen problemlerden birini teşkil etmektedir. Bu probleme çözüm olarak, öğrencilerin sorumluluk almalarına yardımcı olmak, onların sahiplik duygularını geliştirmek ve öz-benlik ve öz-güvenlerini artırmak gibi etkinlikler tavsiye edilmektedir. Kısacası, öğrencilerin bağımsız öğrenciler olarak yetiştirilmesi gerekmektedir. 1970'lerden bu yana, birçok araştırmacı yabancı dil öğrenci bağımsızlığı konusunda çalışmalar yürüttüler. Bu konuyu etkileyen etkenlerin arasında başarı, yaş, kaygı, tutum, beyin profili, duygusal zekâ, deneyim, cinsiyet, dil öğrenme stratejileri, öğrenilmiş çaresizlik, öğrenme stilleri, motivasyon, çoklu zekâ alanları, anne-baba tutumları, performans değerlendirme, ailenin sosyo-ekonomik seviyesi ve öğrencilerin gerçekten İngilizceyi sevip sevmedikleri olduğu gözlenmektedir. Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin bağımsızlığını etkileyen etkenleri belirlemek amacıyla, 116 adet 9. ve 10. sınıf öğrencisine bazı envanterler uygulandı. Tezin amacına uygun olarak elde edilen verileri incelemek için, Sosyal Bilimler için İstatistik paket programında bulunan bağımsız örneklem T-test, Tek Yönlü ANOVA ve korelâsyon kullanıldı.Çalışmanın sonuçları, yukarıda bahsedilen değişkenlerin alt bölümlerinin çoğunun öğrenci bağımsızlığı ile korelâsyon içinde olduğunu göstermektedir. Bu korelâsyon bazen olumsuz bazen de olumlu yönde. Katılımcıların bağımsızlık algıları ile (i) kız katılımcılar yönünde cinsiyet ve (ii) İngilizceyi sevenler yönünde katılımcıların İngilizceyi gerçekten sevip sevmedikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey, individuals generally grow up under the control of their parents who decide on behalf of their children. When they reach school age, this control is passed onto their teachers. Furthermore, although they are never included in the decision-making process of their own learning, the students are expected to learn various school subjects at a reasonable level. This forms one of the problems that prevent long-lasting and meaningful learning from taking place. As a solution to this constraint, practices such as assisting students to gain responsibility, raising their sense of ownership and increasing their self-esteem and self-confidence are recommended. In brief, they should be nurtured as autonomous learners. Since the 1970?s, many researchers have conducted studies on foreign language learner autonomy. Amongst the factors observed influencing this subject are achievement, age, anxiety, attitude, brain dominance, emotional intelligence, experience, gender, language learning strategies, learned helplessness, learning styles, motivation, multiple intelligence areas, parental attitudes, performance assessment, the socio-economic level of the family and whether the participants actually like English. In order to find out what factors influence the autonomy of Turkish learners of English as a foreign language (EFL), some instruments were administered to 116 9th and 10th grade high school students. In accordance with the aim of the dissertation, independent T-test samples, One Way ANOVA and correlation in the package programme named Statistics Programme for Social Sciences (SPSS) were employed to analyse the gathered data.The results of the study show that most of the dimensions of the above-mentioned variables correlate with learner autonomy. This correlation is sometimes negative and sometimes positive. A statistically significant difference is observed between the participants? perception of autonomy and (i) gender for the female participants, and (ii) whether the participants like the English language for those who like it.