Anasınıfına devam eden alt-sosyo-ekonomik düzeydeki 61-72 ay arası çocuklara sembolik oyun eğitiminin genel gelişim durumlarına etkisi
The effects of symbolic game play education(role play)61-72 month old kids development who go to kondergarten and whose parents income is below middle class standards
- Tez No: 187664
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sembolik oyun, psikomotor gelişim, bilişsel gelişim, dilgelişimi, sosyal-duygusal gelişim, Symbolic game, psychmotor development, cognitive development, lıngualdevelopment, social-emotional development
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETBu araştırma ?Anasınıfına Devam Eden Alt Sosyo-EkonomikDüzeydeki 61-72 Ay Arası Çocuklara Sembolik Oyun Eğitiminin Genel GelişimDurumlarına Etkisini? incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Mamakilçesine bağlı iki okul seçilmiş ve çocuklara sembolik oyun eğitimin etkisiaraştırılmıştır.Araştırmaya örneklemine iki okul oluşturmaktadır. Araştırmaya 12 denek,12kontrol olmak üzere 24 çocuk katılmıştır.Çocuklar iki gruba ayrılmıştır.Deney grubuna sembolik oyunu eğitimiverilirken kontrol grubu anasınıfı müfredatına devam etmiştir.Bu eğitim 8 haftasürmüştür.Ön test ve son test olarak GEÇDA uygulanmıştır.Veriler bağımsızörneklem t testi ve ilişkili örneklem t testi uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarında alt sosyo-ekonomik düzeyden gelen çocuklarasembolik oyun eğitimi verildiğinde psikomotor gelişim alanında eğitim öncesi veeğitim sonrasında anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür (p>0,05).Bilişsel gelişim alanında sembolik oyun eğitimi verildiğinde ön test ve sontest arasında anlamlı bir fark çıkmıştır(p0,05)Alt sosyo-ekonomik durumdaki çocuklara anasınıfı eğitimi içinde sembolikoyun eğitimi verildiğinde çocuklarda ilerlemeler kaydedildi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis research has been conducted to analyze“the effects of symbolic gameplay education (role play) on 61-72 month old kids development who go tokindergarten and whose parents income is below middle class standards.”Two schools were chosen for the research. A total of 24 kids participated in theresearch consisting 12 subjects and 12 in the control group.Kids were seperated into two groups. The research subjects' education is givenvia the symbolic game play whereas the control groups education has continued withthe regular curriculum. This research continued for 8 weeks. GECDA were used bothfor preliminary test and for final test. Independent Samples t-test and correlatedsamples t-test were used.The research showed that when lower income class kids were given the gameplay education, there has been a significant difference in the psychomotordevelopment between the pre-education and post-education (p>0,05).There has been a slight difference between the pre-test and post-tests in thecognitive development field. (p0,05)When given the role play education within the regular curriculum of thekindergarten, the lower income group kids has shown significant developments inthose areas.