Ermeni harfleriyle yazılmış Kıpçakça Zebur metin-dizin
Qypchaqish psalter writing with Armenian letters text-index
- Tez No: 187740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Qypchaq Turkish, Armenian letters, Religious Turkish
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 523
Özet
Kıpçak Türkleri XI. yy.dan itibaren Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırları yurt edinmişlerdir.Burada Ermenilerle birlikte yaşamaya başlayan Kıpçaklar, Ermenilerin dillerinden vedinlerinden etkilenmişlerdir. Ermenilerin dini inançlarını benimseyenKıpçaklar, oluşturdukları yazılı metinlerde Ermeni alfabesini kullanmayabaşlamışlardır. Bu çalışmada dini bir metin olan Ermeni harfli Kıpçakça Zebur'unkelime varlığı incelemeye tabi tutulmuştur. Metnin dizini oluşturulmuş ve sesözellikleri ile ilgili önemli noktalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçise Ermeni harfleriyle yazılmış Kıpçakça Zebur'un söz varlığının temel katmanınınTürkçe olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Qypchaq Turks settled the stepe which at the North Karadeniz from 11th century. In this placeQypchaqs had started to live with Armenian. Then they?re were affected Armenians languageand religious. Qypchaqs adopted the Armenians religious, then they started the Armenianletters to writing. In this study, word riches of the Psalter which was written with Armenianalphabet in Qypchaq language was studied. Index of the text was prepared and someimportant subject of voice structure of the text was studied. As the result, it was seen that themain layer of this text was Turkish.