Selim Sabit Efendi'nin Rehnüma-yı Muallimin adlı eserinin öğretim teknikleri açısından incelenmesi (metin-inceleme)
To study the work of Selim Sabit Efendi 'Rehnüma-yi Muallimin' on the point of education techniques
- Tez No: 187741
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Selim Sabit Efendi, Rehnümâ-yı Muallimûn, pedagoji, usul-ıcedid (yeni öğretim yöntemi), Selim Sabit Efendi, Rehnümâ-yı Muallimûn, pedagogy, usûl-i cedûd, new pedagogy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETSEL M SAB T EFEND 'N N REHNÜMÂ-YI MUALL MÃN ADLIESER N N ÖĞRET M TEKN KLER AÇISINDAN NCELENMESHAKTANIR, Adnan ErsoyYüksek Lisans Tezi, Türkçe Eğitimi Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hasan ŞENERTemmuz 2006, 92 sayfaBu tez, 1829-1911 yılları arasında yaşayan, Selim Sabit Efendi'nin yazmış olduğuRehnümâ-yı Muallimûn (1870) adlı eserinin değerlendirilmesidir. Rehnümâ-yıMuallimûn, ilkokul öğretmenleri için rehber bir pedagoji kitabıdır. Avrupa'da eğitimgörmüş olan, Selim Sabit Efendi, ilköğretimde yenileşmeye önayak olmuştur. SelimSabit Efendi Rehnümâ-yı Muallimûn adlı eseri kaleme almakla, öğretmenlerimedrese zihniyetinden kurtararak, batılı anlamda daha işlevlvsel bir eğitim yöntemigetirmektir. Bu çalışmada Rehnümâ-yı Muallimûn adlı eserin günümüz Türkçesineçevirisi yapıldı. Eserin günümüz eğitiminde de öğretmenlerin faydalanacağı öğretimyöntemleri üzerine değerlendirilmesi yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTO STUDY THE WORK OF SELIM SABIT EFENDI ?REHNÜMÂ-YIMUALL MÃN? ON THE POINT OF EDUCATION TECHNIQUESHAKTANIR, Adnan ErsoyM. A. Thesis, Department of Turkısh EducationSupervisor: Assist. Yrd. Doç.Dr. Hasan ŞenerJuly 2006, 92 pagesThis thesis is the evalution of the work, Rehnümâ-yı Muallimûn, written by SelimSabit Efendi lived between 1829 and 1911. Rehnümâ-yı Muallimûn is a pedagogicalguidebook for primary school teachers. Educated in Europe Selim Sabit Efendipioneered tu become modern in primary education. Selim Sabit Efendi saved theteacher from moslem theological school mentality with this work. Instead of this, itbrings more effevtive method on the meaning of westernization. In this studyRehnümâ-yı Muallimûn was translated into today?s Turkısh. This work was evaluatedto be benefited by teachers on today?s education.