Kekeme çocuklar için bir tarama çalışması ve kekemelikle baş etme konusunda hazırlanmış bir programın değerlendirilmesi
A screening of stuttering children and an evaluation of a program developed for coping with stuttering
  1. Tez No: 187746
  2. Yazar: GÜLSEVİM KINALI MADANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Stuttering, Self Concept, Anxiety, Psychiatrics Symptoms, Family Dynamics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Ara tırmamız iki boyutludur. Tarama türünde olan ilk safhada, 167 çocuk veonların anne- babaları üzerinde tarama yapılmı tır. Katılımcı çocukların 67'si kekeme,100 tanesi ise kekemelik sorunu olmayan çocuklardır. Bu taramadan elde edilen verilerbelirlenen de i kenlerle ili kilendirilmi tir. li kisel tarama modelli olan ilkara tırmada, kekeme çocuk ve aileleri ile kekeme olmayan çocuk ve ebeveynleri grububulunmaktadır. Tarama çalı masının genel amacı; kekemelik problemi olan ve olmayançocukların geli im özelliklerini, sa -sol lateralizasyonlarını, öz-kavramlarını, anne-babalarının sosyo-ekonomik-kültürel düzeylerini, psikiyatrik sıkıntılarını, ailedinamiklerini algılama biçim ve düzeylerini de erlendirmek ve iki grubu bu açılardankıyaslamaktır.Ara tırmanın ikinci safhasında ise deneysel çalı maya geçilmi tir. Çalı magrubunu stanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sa lı ı ve Hastalıkları ABD.'na ba vurupkekemelik tanısı almı ve 9-12 ya diliminde olan 32 çocuk olu turmaktadır.Ara tırmacının geli tirdi i ?Kekemelikle Ba Etme Programı?nın sınandı ı, deneyselara tırmada iki grup bulunmaktadır. Deney grubu, e itim alan kekeme çocuklardan;kontrol grubu ise e itime tabii tutulmayan kekeme çocuklardan olu maktadır. Deneysel2çalı manın genel amacı, e itimden yararlanan kekeme çocukların, grup faaliyet veegzersizleriyle öz-güvenlerini geli tirmek; konu malarını daha akıcı hale getirerekkekemelik düzeylerini azaltmaktır.Türkçe anahtar kelimeler: Kekemelik, Öz kavram, Kaygı, Psikiyatrik Semptom, AileDinami i.
Özet (Çeviri)
This research study consists of two sections. The first step includes thescreening of 167 children and their parents (mothers and fathers). While 67 of theparticipating children are stutterers, 100 of them are non-stutterers. Data derivedfrom that screening was used in establishing relationships between variables. Thisrelationship model entails an experiment group for stuttering children and theirfamilies and a control group which includes normal children and their familymembers. The purpose of the screening study was to compare the development ofleft-right lateralization, self-concept, and socio-cultural characteristics of thefamilies, psychiatric anxieties, the type and level of the perceptions related to familydynamics of the two groups: namely, stutterers and non-stutterers.The second stage of this study moves to an experimental level. The samplingwas conducted among the children the 32 children who were between ages of 9 and12 and who visited the Children Mental Health Center at Istanbul University,Faculty of Medicine. The researcher developed a ?Program for Coping withStuttering? which was applied on two groups: stuttering children who went through2the program and a control group that is made of stutterers who were not introducedto the program at all. The purpose of that stage of the study was to improve theself-concept of stuttering children by means of group activities and exercises and toimprove the fluency of their speech in order to decrease their level of stuttering.