Polislerin iş stresi ve bazı değişkenlere göre stresle başa çıkma tarzlarının karşılaştırılması
Compairing ways of coping strategies with police job stress and some variables
- Tez No: 187750
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Public Administration, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Polis, ş Stresi, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Police, Job Stress, Coping Strategies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETPOL SLER N Ş DÜZEYLER VE BAZI DEĞ ŞKENLERE GÖRE STRESLEBAŞA ÇIKMA TARZLARININ KARŞILAŞTIRILMASIsmail ÇAKIRYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Sabahattin ÇAMŞubat 2006, 130 SayfaBu araştırma ile polislerin iş stresi düzeyleri ile çalıştıkları birim, rütbe, cinsiyetve çalışma sistemleri değişkenlerine göre Stresle Başa Çıkma Tarzlarınınkarşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Adana EmniyetMüdürlüğü'nde görevli 98 amir ve 681 memur olmak üzere toplam 779 polisoluşturmuştur.Polislerin, iş stresini ölçmek için Stres Ölçeğinin ş ve Okul Hayatı alt ölçeği;stresle başa çıkma tarzlarının ölçümü için ise Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeğikullanılmıştır. Veriler iki faktörlü Varyans Analizi ve LSD testi ile analiz edilmiştir.Sonuçta, algılanan iş stresi düzeyine göre stresle başa çıkma tarzlarındankendine güvensiz yaklaşım ve sosyal desteğe başvurmada farklılık bulunmuştur.Çalışılan birime göre sosyal desteğe başvurma dışında tüm yaklaşımlarda farklılıkgözlenirken, rütbeye göre sadece kendine güvensiz yaklaşımda farklılık bulunmuştur.Cinsiyete göre ise iyimser yaklaşım, kendine güvensiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşımve sosyal desteğe başvurmada farklılık olduğu bulunmuştur. Polislerin çalışmasistemine göre de kendine güvensiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşım ve sosyal desteğebaşvurmada farklılık olduğu saptanmıştır.Ayrıca algılanan iş stresi düzeyinin çalışılan birimle etkileşimine göre kendinegüvenli yaklaşımda; rütbeyle etkileşiminde ise kendine güvensiz yaklaşımda ve çalışmasistemiyle etkileşimine göre de sosyal desteğe başvurmada farklılık olduğugözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTCOMPAIRING WAYS OF COPING STRATEGIES WITH POLICE JOBSTRESS AND SOME VARIABLESsmail ÇAKIRMA Thesis, Department of Educational SciencesSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Sabahattin ÇAMFebruary 2006, 130 PagesThis study was designed to compare the coping strategies with the police jobstress and some variables. Sample of the study contains 98 officers with rank and 681police officers totally 779 officers.Polices job stress were measured by Stress Questionnaire?s Job andSchool Stress sub-questionnaire, and coping strategies by Ways of CopingInventory. The data was analysed with Analyses of Varyans and LSD testtecniques.Results indicated that there were mean differences between the Helplessstyle and Seeking of social support scores of participants who has high and lowpolice stress level. There were significant mean differences for all the copingways except social support in terms of unit, however no diffrerence in terms ofrank were found except Helpless style. Gender differences were found in thescores of optimistic, helpless, submissive and seeking of social support styles.There were also significant mean differences in the scores of helpless,submissive and seeking social support styles in terms of working system ofpolice.In addition there were significant mean differences in self-confident style interms of the job stress and unit interaction and in helpless styles in terms of the jobstress and rank interaction. The job stress and working system interaction was alsosignificant for seeking social support scores.