Küreselleşme sürecinin kamu yönetim sistemleri üzerine etkileri: Avrupa Birliği örneği
The effects of globalization on the public administration systems: European Union case
- Tez No: 187749
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresellesme, Bölgesellesme, Kamu Yönetim Reformları, Avrupa Birligi, Subsidiyarite (Yerellik), Globalization, Regionalization, Public Administration Reforms, European Union, Subsidiarity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Küresellesme, taraftarları ve karsı çıkanları olan ve tanımlandıgı ülke, yönetim sistemi, piyasa kosulları, ülkenin gelismislik düzeyine göre farklılıklar arz eden bir kavramdır. Küresellesme üzerinde ortak bir görüs birligine varılan tek tanım ?ortak bir tanım?ın olmadıgıdır. Bu çalısma, küresellesmenin tanımından çok, küresellesmenin ülkelerin kamu yönetim sistemlerine, özellikle Avrupa Birligi'nin motor gücü olan ülkeleri, etkileri üzerine kurulmustur. Küresellesme ve Avrupa Birligi sürecinin etkileri sonucu ngiltere, Almanya ve Fransa'da yapılan reform çalısmaları bu çalısmanın ana konusudur. Çalısmamızın sonucunda, ülkelerin küresellesme ve Avrupa Birligi'ne uyum çerçevesinde, kamu yönetim sistemlerinde gerçeklestirdikleri reform çalısmalarının, küresellesmeyle birlikte degisen dünya kosullarına gelismis ülkelerin uyum göstermesinin sonucunda olustugu görülmüstür. Küresellesme, ülkelerin gelismislik düzeyine aldırmaksızın bütün dünya ülkelerine etkide bulunan ve buna uygun olarak degisime zorlayan bir süreçtir.
Özet (Çeviri)
Globalization, is a notion, that has supporters and opponents and has a differing definition according to the country, administration system, market conditions and the development degree of the country it is defined through. There is only one precise definition of globalization shared by all, ?there is no common definition?. This study, is concerned with the effects of globalization on the countries?, especially the engine force countries of the European Union, public administration system. This study?s main subject, are the reform studies taken place related to the outcomes of the effects of globalization and European Union process, in Britain, Germany and France. In the conclusion of the study, it has been seen that, in the limits of adaptation to the globalization and European Union process, the reform studies done in the administration systems of these countries, is a result of the conformation of the developed countries to the world conditions changed by globalization. Globalization, is a notion that disregards, countries? level of development and forces them to change.